More

    Не е за секого! Оваа група на луѓе треба да избегнува лубеница

    spot_img

    Лубеницата е природен диуретик, го зголемува либидото и е извор на витамини и минерали. Сепак, дијабетичарите треба да бидат внимателни при конзумирање.

    Летните горештини се идеални за омекнување со разладена слатка лубеница. Ова вкусно сезонско овошје главно се состои од вода, а идеално е за засладување бидејќи има само 30 калории на 100 грама. Исто така е одличен извор на витамини Б, Ц, витамин А, калиум и магнезиум. Овие две последни се важни за регулирање на крвниот притисок.

    Лековити својства
    Лубеницата содржи антиоксиданси и активни супстанции кои го ублажуваат воспалението во телото. Тој е и диуретик, ја стимулира функцијата на бубрезите и го зголемува производството на урина, што го фаворизира исфрлањето на токсините од телото. Дури и семките се корисни, тие се богати извори на магнезиум, фосфор, калиум и други минерали.

    Во азиската медицина, семките од лубеница се користат за чистење на бубрезите и за други медицински цели.

    Лубеницата е богата со ликопен – антиоксиданс кој спречува болести на срцето и циркулаторниот систем. Содржи и влакна кои го намалуваат нивото на лошиот холестерол. Сепак, дијабетичарите сепак треба да бидат внимателни бидејќи едно големо парче има 20 грама шеќер, па затоа е подобро да консумираат овошје со понизок гликемиски индекс.

    Го зголемува либидото
    Една од помалку познатите работи е дека лубеницата е добра за либидото бидејќи содржи фитохемикалија цитрулин која има својство да ги релаксира крвните садови. Во tjiel, тој се претвора во аргинин, амино киселина која е корисна за васкуларниот систем бидејќи дава еластичност на ѕидовите на артериите. Дејството е слично на она на вијаграта, па неколку парчиња лесно можат да ви го подобрат сексуалниот живот, пренесува ordinacija.hr.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img