More

    Најважниот европски „аеродром“ за птиците преселници е домаќин на илјадници фламинго

    spot_img

    Околу 2.500 фламинга годинава застанаа во солињата Улцињ во Црна Гора.

    Деновиве специјални гости се восхитуваат на улцинските солиња на крајниот југ на Црна Гора. Неколку илјади фламинга застанаа таму. Според информациите од Црногорскиот центар за заштита на птици, годинава таму летаат приближно 2.500 птици, пренесува nova.rs.Црна Гора е една од ретките европски земји која е домаќин на овој егзотичен вид птици. Фламинго за прв пат биле забележани таму во 2003 година.

    Оттогаш, тие доаѓаат во оваа област, во различни периоди од годината, од Шпанија, Италија, Франција, Турција, Тунис, Алжир и Јужна Африка. Меѓутоа, во 2013 година се случи и инцидент; некој ги украл сите јајца од 350 пара од овој посебен вид птица што се вгнездиле на солените станови.

    Садовите во Улцињ се наоѓаат во заштитен простор. Тоа е област со солени мочуришта, која зафаќа повеќе од 14 квадратни километри. Се смета за едно од најважните области за миграција на птиците преселници. Орнитолозите ја опишуваат оваа област како главен европски „аеродром“ за хранење, гнездење или одмор на птиците преселници на нивниот пат.

    Досега на ова подрачје се откриени 241 вид птици, што е речиси половина од сите регистрирани видови птици во Европа.

    Фламинго и во Словенија
    Во Словенија, од 2005 година, речиси секоја година сме домаќини на овие егзотични птици. Најчесто застануваат во солињата Сечовељ, каде во јануари годинава беа избројани околу 20. Во 2021 година бевме сведоци и на многу ретка појава во Словенија, кога пар фламинго застанаа на езерото Цернишко, иако фламингото се морски птици.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img