More

  90 години од раѓањето на Петре М. Андреевски

  spot_img

  Со културна манифестација ќе биде одбележана 90-годишнината од раѓањето на македонскиот писател и поет, Петре М. Андреевски.

  Настанот ќе се одржи во родното село и вечното почивалиште – село Слоештица, Демир Хисар, во вторник (25 јуни) во 13 часот, а тој е во организација на Македонското научно друштво – Битола, во соработка со Педагошки факултет – Битола, Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, Студенското собрание при УКЛО, -АРТ ПОИНТ – ГУМНО, Слоештица и Europe House – Битола.

  Покрај посета и оддавање почит на гробот на Петре М. Андреевски во селото Слоештица, предвидена е реализација на културна манифестација која вклучува литературно читање на дел од поезијата на Петре М. Андреевски и квиз со едукативен карактер, поврзан со ликот и делото на Петре М. Андреевски. Литературното читање и квизот ги подготвија студенти од Педагошки факултет – Битола, и истите ќе се реализираат во реновираниот Задружен дом во селото Слоештица.

  Настанот ќе заврши во АРТ ПОИНТ – ГУМНО со свечено откривање на склуптура, инспирирана од прочуената „Дениција“ на Андреевски, а изработена од македонскиот уметник, Никола Пијанманов.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img