More

  7 намирници што ги консумираат редовно луѓето во сините зони

  spot_img

  Истражувањата покажале дека луѓето живеат најдолго во таканаречените сини зони – на островот Окинава во Јапонија, во провинцијата Ољастра на Сардинија, на островот Икарија во Грција, на полуостровот Никоја во Костарика и во Лома Линда во Калифорнија.

  Што јадат најдолговечните луѓе во светот?

  На овие места населението често достигнува 100 и повеќе години, а својата долговечност ја должат на мирниот живот, редовната физичка активност, силната поврзаност со заедницата во која живеат, а особено со храната.

  Најдолговечните луѓе во светот својата исхрана ја засноваат на приближно 90 проценти растителна храна – овошје и зеленчук кои се одгледуваат органски и се консумираат сезонски.

  Повеќе за ова на „Арт кујна“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img