More

  10 навики со кои можеме да заштедиме големи количини на вода

  spot_img

  Водата е извор на живот и, после кислородот, најважното нешто што му е потребно на нашето тело за нормално да функционира. Меѓутоа, водата е извор и на големи сметки кои може значително да се намалат со неколку едноставни навики, особено при големи пожари и недостиг на вода со кои веќе се соочуваат некои делови од светот.

  Дали знаевте дека рачно миење садови троши 80 проценти повеќе вода отколку што би користеле машина за миење садови? Исто така, ако се истуширате, ќе потрошите 50 проценти помалку енергија и вода отколку ако имате навика да ја наполните кадата со вода и да уживате во релаксирачка купка.

  Ако го намалите времето на туширање од девет на седум минути, ќе заштедите 41 илјада литри вода годишно. Постојат многу начини на кои можеме да ја регулираме потрошувачката на вода во нашиот дом без да ги применуваме нашите навики. Некои од нив можете да прочитате подолу.

  1. Водата треба да тече само додека ја користиме
  Оваа инструкција ја слушаме уште од детството. Како што знаеме, треба да ги миеме забите три минути. Ако чешмата работи три минути, ќе потрошиме 19 литри вода. Значи, ако користиме само вода за да ја намокриме четката и да ја исплакнете пастата за заби, ќе заштедиме значителни количини вода. Според пресметките на Националниот портал за енергетска ефикасност, со тоа се заштедуваат пет литри вода по лице дневно.

  Можеме да заштедиме вода кога ги миеме рацете и кога се бричиме. Секогаш треба да имаме сад со вода при рака за да можеме да го исплакнеме бричот и добро да ги измиеме рацете. Водата од чешмата треба да тече само за да ја измие водата со сапуница.

  2. Чувајте најмалку литар вода во фрижидер
  На тој начин, секогаш ќе имате ладна вода при рака, особено за време на топло време. Нема да мора постојано да истурате свежа вода од чешмата, па на најдобар можен начин ќе заштедите големи количини вода.

  3. Тоалетот не е корпа за отпадоци
  Хемикалии за чистење на дренажни цевки се исклучително агресивни. Ако ја испуштате водата од котелот само кога е потребно, нема да морате да користите хемикалии и ќе заштедите значителни количини вода.

  4. Проверете дали тече вода во цистерната
  Просечна цистерна чини околу 300 куни, што е многу помала цифра од плаќањето на сметката за вода што беспотребно тече ден по ден. Ако не сте сигурни дали вашата цистерна протекува, ставете неколку капки прехранбена боја во неа. Ако видите боја на лушпата, но не сте ја повлекле водата, знаете дека од цистерната истекува вода.

  5. Соберете дождовница
  Наводнувањето на градината и миењето на автомобилот создаваат големи сметки за вода. За да заштедите пари, обидете се да соберете дождовница и искористете ја за да го измиете автомобилот и да ги полевате цвеќињата. За секое перење автомобили користиме околу 200 литри вода за пиење. Наводнете го тревникот само кога на него нема да останат траги од вашите стапала.

  6. Исклучете ја водата додека миете овошје и зеленчук
  Измијте ги овошјето и зеленчукот во посебен сад. На крајот, таа вода можете да ја искористите за полевање на градината, тревникот или цвеќињата, пишува Запоздна.

  7. Поправете ги славините
  Ако водата од славината капе со брзина од една капка во секунда, за една година непотребно ќе потрошите 6000 литри вода, па би било добро да ги замените заптивките, гумените и другите потрошни делови на славините.

  8. Ставете пластично шише во цистерната
  Ако во цистерната ставите пластично шише од два литри наполнето со вода, капацитетот на цистерната ќе биде помал, па ќе црпи два литра вода помалку.

  9. Вклучете ја машината за миење садови само кога е полна
  Друг едноставен начин да заштедите вода во домаќинството е да ја користите машината за перење само кога е полна. Доколку имате неколку валкани чинии, поекономично е да ги миете рачно.

  10. Инсталирајте аератори
  Аераторот е дел од славината што ја дисперзира водата и го прави потокот помек и попријатен. Многу лесно може да се монтира на чешмата и е исклучително евтин – ќе треба да потрошите околу осум куни. Годишната заштеда на вода со оваа ситница изнесува неверојатни 9.300 литри.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img