More

  УСКОК започна истрага против 16 осомничени за трговија со дрога

  spot_img

  УСКОК, по пријава на полицијата, покрена истрага против 15 хрватски и еден словенечки државјанин, кои ги обвинуваат за заговор за препродажба на големи количества кокаин, амфетамини, марихуана и хероин во вредност од над милион евра.

  Инспекторите се сомневаат дека кривичните дела се извршени од јуни 2020 година до мај 2021 година, во Хрватска, Словенија и други земји членки на ЕУ, со цел при континуирана набавка, транспорт, складирање и понатамошна препродажба на кокаин, хероин, амфетамин и коноп на нелегалниот нарко пазар.

  Членовите на злосторничкото здружение договориле набавка, пренесување и испорака на кокаин, хероин и амфетамини, потоа дрогата од Словенија и Холандија ја донеле во Хрватска, ја складирале во Сплит и Бенковац, па ја препакувале и ја предале на другите членови. на здружението за натамошна продажба. Набавувале и коноп кој го препродавале на подрачјето на Сплит и Задар.

  „На опишаниот начин се набавени и препродадени најмалку 30 килограми кокаин, 11 килограми амфетамин, 35 килограми коноп и два килограми хероин, со што злосторничкото здружение се стекнало со добивка од над еден милион евра, која ја поделиле меѓу самите себе. УСКОК му предложи на истражниот судија на Жупанискиот суд во Сплит на 12 обвинети да им се одреди притвор“, се наведува во соопштението.

  Во операцијата, додека по три лица се уште се трага.

  Според извештаите на локалните медиуми, уапсената нарко банда била предводена од невработен градежен работник, а пред апсењето инспекторите упаднале во шифрираните разговори на членовите на групата кои се воделе преку шифрирани апликации.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img