More

  Трговците набавуваат повеќе кафе за Европа за да ги избегнат тешкотиите што би можеле да настанат на почетокот на следната година со стапувањето во сила на регулативата на Европската унија против уништувањето на шумите

  spot_img

  Трговците набавуваат повеќе кафе за Европа за да ги избегнат тешкотиите што би можеле да настанат на почетокот на следната година со стапувањето во сила на регулативата на Европската унија против уништувањето на шумите, објави Меѓународната организација за кафе (ICO).

  – Залихите во земјите-производители пресушија бидејќи увозниците брзаа со пратки пред новиот закон со кој ќе се забрани увозот на земјоделски производи произведени на расчистено земјиште. Увозниците ги забрзуваат пратките бидејќи законот отвори прашања на кои Европејците сè уште не одговориле- рече извршниот директор на ICO, Ванусија Ногуеира.

  Од асоцијацијата за кафе не се сигурни дека  Европската Унија како најголем пазар на кафе во светот да им даде  време на земјите производители и на трговците да се подготват за новите обврски.

  Земјите како Бразил, Колумбија и Костарика се подобро подготвени за закон кој бара од производителите да добијат потврда дека кафето не се произведува на обесшумена земја, додека малите фармери во африканските земји ќе имаат повеќе проблеми.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img