More

  Алкохолна епилепсија: Причина, симптоми и третман на состојба која може да предизвика непријатни проблеми

  spot_img

  Епилептичните напади може да бидат предизвикани од прекумерно консумирање алкохол, како и од повлекување од оваа зависност.

  Според Светската здравствена организација, дури 50 милиони луѓе во светот имаат епилепсија. Тоа е едно од најчестите нарушувања во неврологијата и се карактеризира со абнормално, нерегулирано електрично празнење кое се јавува во сивата материја на церебралниот кортекс и привремено ја нарушува нормалната функција на мозокот.

  Епилептичниот напад најчесто доведува до нарушување на свеста, неволни движења и неконтролирано однесување.

  Епилепсијата најчесто се појавува во детството, но и кај лицата над 60 години. Причините за епилепсија можат да бидат различни, од автоимуни болести, преку траума на мозокот до консумирање на разни лекови, злоупотреба на дрога или прекумерно консумирање алкохол.

  Имено, пиењето големи количини на алкохол може да предизвика епилептични напади, а оваа специфична состојба се нарекува алкохолна епилепсија.

  Зошто се јавува алкохолна епилепсија?
  Иако воопшто не се препорачува луѓето со епилепсија да консумираат алкохол, тоа не значи дека една чаша вино на ручек веднаш ќе предизвика напад.

  Сепак, не треба да заборавиме дека алкохолот влијае на мозокот, а некои однесувања може да бидат поттик:

  1. Многу алкохол одеднаш

  Прекумерното консумирање алкохол го зголемува ризикот од епилептични напади. Една студија од 2018 година покажа дека 18 проценти од луѓето со епилепсија кои пиеле алкохол во изминатите 12 месеци, како и нападот, консумирале големи количини на алкохол (најмалку седум пијалоци) пред самиот напад.

  2. Заборавајќи ги лековите

  Консумацијата на алкохол може да влијае на донесувањето одлуки и меморијата, па може да заборавите да ги земете вашите антиепилептични лекови, што ќе резултира со напади. Од друга страна, алкохолот може да ја намали ефикасноста на антиепилептичните лекови или да ги зголеми несаканите ефекти на антиепилептичните лекови.

  3. Зависност од алкохол

  Алкохолната епилепсија почесто се јавува кај луѓе со епилепсија кои исто така се зависни од алкохол. Епилептичните напади можат да бидат предизвикани и од одвикнување од алкохол, а околу 10 проценти од нападите се придружени со состојба наречена статус епилептикус.

  Се карактеризира со напади кои се јавуваат еден по друг во рок од неколку минути и се опасни по живот, па затоа е неопходно веднаш да се побара лекарска помош. За време на одвикнување од алкохол, нападите може да се појават обично шест до 48 часа по прекинот на пиењето.

  4. Мамурлак

  Кога сте мамурни, вашето тело, вклучувајќи го и мозокот, обично е во состојба на дехидрација, што може да доведе до дисбаланс на електролити, што пак го зголемува ризикот од епилептични напади.

  5. Прекин на спиење

  Консумирањето алкохол често го нарушува циклусот на спиење, што може да ја ослаби активноста на мозокот и да доведе до напади.

  Симптоми на алкохолна епилепсија
  Не е секогаш можно да се знае кога ќе се појави напад, но некои луѓе со епилепсија препознаваат неколку знаци. На епилептичните напади може да им претходи аура на сензорни или психолошки манифестации, на пример непријатност во стомакот или вкус на расипано месо во устата.

  Можни се и конвулзивни и неконвулзивни напади.

  Првите обично се придружени со нарушување на свеста, моторен автоматизам или изразено депресивно расположение.

  Пред конвулзивен напад се појавува бледило и цијаноза на лицето и горниот дел од телото. Лицето обично паѓа на подот, ја фрла главата назад, ги стега забите, дише забрзано, а рацете и нозете неконтролирано се грчат. Може да се појави и неволно мокрење или гризење на јазикот. По нападот, едно лице се чувствува дезориентирано, уморно и збунето.

  Кај неконвулзивните напади се појавуваат моторни, сензорни или психомоторни симптоми, но без нарушување на свеста. Човек може одеднаш да престане да зборува, да изговори зборови кои немаат никаква врска со темата на разговорот, може одеднаш да стане раздразлива. Покрај тоа, фокални моторни симптоми се јавуваат во едната рака и се шират на целата рака. Други парцијални напади може прво да го зафатат лицето, а потоа да се прошират на раката и ногата.

  Посериозните симптоми, како што се халуцинации или напади, се појавуваат околу 12 до 48 часа по последниот пијалок и за тоа време можат да прераснат во состојба на делириум. Се карактеризира со визуелни халуцинации, во кои главно глумат чудовишта и вонземјани. Симптомите на делириум траат три до четири дена и обично исчезнуваат по пет дена, иако можат да траат и до 10 дена.

  Третман на алкохолна епилепсија
  Епилепсијата како нарушување не може да се излечи, но може да се контролира со помош на специјални лекови – антиепилептици. Но, за да функционираат, не смеат да се консумираат со алкохол.

  Алкохолизам во семејството: Како да го препознаете и дали овој проблем влијае на децата.

  Предуслов за успешна терапија е целосно прекинување на консумацијата на алкохол. Во случај на зависност од алкохол, важно е да се реагира на време и да се испрати лицето на рехабилитација. Психотерапијата, без разлика дали е групна или индивидуална, како и хипносугестивните техники, може да и помогнат да се откаже.

  За некои луѓе со епилепсија, лековите не помагаат, па тие прибегнуваат кон хируршки процедури за да ги контролираат или намалат до одреден степен овие напади. Нападите може да исчезнат со текот на времето, но некои луѓе треба да земаат лекови доживотно.

  Како да му помогнете на лице кое има епилептичен напад?
  Кога во живо ќе видите личност која има епилептичен напад, тоа може да биде страшно, но не дозволувајте да паничите.

  Ако лицето паднало на земја, прво заштитете ја главата од удари во околните тврди предмети или подот. Препорачливо е да ја свртите на страна бидејќи во оваа положба може подобро да се одржува проодноста на дишните патишта и да се спречи плунката да стигне до белите дробови.

  Во случај на изразени мускулни контракции и грчеви на телото, важно е да не се обидувате физички да го држите лицето, туку да го оставите нападот да помине сам по себе. Во случај нападот да трае подолго од минута или две, неопходно е веднаш да се повика итна медицинска помош.

  Исто така, важно е да запомните дека во никој случај не треба да ставате предмети меѓу забите на човекот за да го спречите да го гризе јазикот, бидејќи таквиот потег може дополнително да го повреди.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img