24.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

WWF Adria укажува на важноста на одржлива иднина за морето, бреговите и островите во Јадранот

НАЈЧИТАНО

Луѓето отсекогаш биле приврзани за морето и придобивките што ги дава. На Светскиот ден на океаните, Светската организација за заштита на природата (WWF) сака да привлече внимание на тоа колку ни значи здравото море како извор на храна, лекови, приход и општ квалитет на живот на кој сме навикнати. Особено во Медитеранот.

„На брегот и островите на Јадранското Море живеат над 1.320.000 луѓе во Хрватска, додека традицијата на живеење покрај и од море постои во нашиот регион со илјадници години. Благите зими и топлите лета, море богато со риби и извори на свежа вода за наводнување на добитокот и наводнување градини, им овозможија на луѓето да живеат удобно и да развијат долга традиција до ден-денес. Но, денес, животот околу морето не е толку романтичен како што многумина замислуваат“, вели Матеа Јарак, проект менаџер на WWF Adria за одржливи острови.

Имено, Медитеранот како водечка туристичка дестинација е изложен на многу негативни влијанија на масовниот туризам врз природата, што се одразува на квалитетот на животот на живеалиштето. Крајбрежната и морската средина, која веќе страда од интензивен туризам, поморски транспорт, индустриски развој, урбана експанзија, воведени видови и прекумерен риболов, сега исто така ќе бидат погодени од ефектите на климатските промени врз температурата на морето, соленоста, киселоста и биодиверзитетот. Јадранските острови денеска се соочуваат со зголемен недостиг на вода за пиење, во текот на сезоната има забрани за наводнување на градините, додека прекините во снабдувањето со електрична енергија во текот на сезоната стануваат се поредовни. Поради оваа причина, животот на крајбрежјето, особено на островите, често се сведува токму на тоа во текот на летната туристичка сезона.

„Со цел да се зачува традицијата на живот на Јадранот, WWF Adria, во соработка со партнерите, промовира одржлив начин на живот на брегот и островите, охрабрувајќи ги жителите кои живеат покрај морето да го користат на одржлив начин и на тој начин да го зачуваат тоа. Зачувувањето на мочуриштата на брегот и островите обезбедува вода за пиење од која не зависат само жителите на островот, туку и локалната флора и фауна, поради што островите се места каде луѓето својот мир го бараат во природата“, рече Јарак.

За среќа, современите одржливи методи можат да го зачуваат стариот начин на живот! Островите како Унијата, со инсталирање десалинатори, систем кој произведува вода за пиење од солена вода, веќе летово можат да бидат сигурни дека нивните гости и жители ќе можат да уживаат во одморот без да се грижат дали ќе мора да купат вода за пиење во пластични канистри, со што ќе придонесат до пластично загадување.прекрасен остров. Со поставување соларни панели на сончеви покриви по целиот брег, со изградба на соларни централи, сонцето повторно е движечка сила на животот на брегот, овој пат со мала помош од зелената технологија. Прекините во снабдувањето со електрична енергија веќе нема да се решаваат со користење на генератори на гориво, намалување на емисиите на штетни гасови во животната средина, а да не зборуваме за бучавата што пречи на попладневната „сиеста“ која е задолжителна за секој празник.

Рибата на скара и салатата од свежа пиреа наскоро би можеле да станат стар рецепт, заборавен во фиоката на баба ако продолжиме несовесно да ги искористуваме ресурсите што ни ги даваат морето и брегот. WWF Adria ги поканува сите жители и посетители на нашето крајбрежје да бидат чувари на Јадранот и неговите традиции со своите одржливи одлуки и ова лето, соопшти WWF.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО