More

  Изгледа не ја ни прочитал: Ретка книга што Карл Маркс му ја подарил на Дарвин ќе биде изложена во неговиот дом

  spot_img

  Ретка книга што Карл Маркс му ја подарил на Чарлс Дарвин во 1873 година, а нејзиниот примач можеби не ја ни прочитал, се враќа во домот на англискиот научник за јавно изложување по завршувањето на конзерваторските работи.

  Основачот на комунизмот на таткото на еволутивната теорија му испрати копија од „Капитал“, неговата критичка анализа на капитализмот, лично на насловната страница пишувајќи: „Од искрен обожавател на Карл Маркс“.

  Но, се чини дека „бромансата“ беше еднострана. English Heritage, добротворната организација која се грижи за домот на Дарвин во Кент, југоисточна Англија, рече дека страниците останале врзани заедно на врвот од процесот на врзување.

  Ова сугерира дека Дарвин се откажал од секој обид за читање, велат од добротворната организација, или затоа што не бил импресиониран или затоа што неговиот германски не бил совршен. Нему му беа потребни речиси три месеци да го напише одговорот, а дури и тогаш недостасуваа неговата вообичаена боја и топлина, додава English Heritage.

  „Иако нашите истражувања беа толку различни…
  Книгата сега ќе се врати во Даун Хаус, каде Дарвин работеше на својата револуционерна теорија за еволуција со природна селекција, по петгодишно отсуство за време на кое библиотеката на Универзитетот во Кембриџ изврши специјалистичка конзерваторска работа за да спречи понатамошно влошување на чувствителната копија.

  „Покрај тоа што ни дава забавен увид во динамиката меѓу овие двајца истакнати интелектуалци, копијата на „Капитал“ на Даун Хаус е фантастично парче од социјалната историја, истакнувајќи како теориите на Дарвин се филтрираа низ викторијанското општество и ги трансформираа популарните идеи за биологијата и природата. Теса Килгариф, кустос за колекции и ентериери во англискиот наследство.

  Дарвин му напиша на Маркс како одговор дека посакува тој да биде подостоен за „честа“ да го добие „Капиталот“, со подобро разбирање на темата.

  „Иако нашите истражувања беа толку различни, верувам дека и двајцата искрено посакуваме проширување на знаењето и дека на долг рок тоа сигурно ќе придонесе за среќата на човештвото“, напиша Дарвин во својот одговор до Маркс.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img