9.9 C
Ohrid
Tuesday, October 4, 2022

Hasta la vista Беким Сали, каков крај!!!

НАЈЧИТАНО

„Заминува Беким Сали од министерската позиција во Здравство“,обзнани Охридскај на ден 23.08.2022 година.

„Беким Сали министер за здравство, најнеуспешниот министер во Владата на Ковачевски, откако направи р’шум во најсензитивниот ресор, до крајот на септември ќе ја напушти министерската позиција, дознава Охридскај“, стои во објавата на Охридскај. Беким Сали истиот ден истрча по некои провладини порталчиња со наводен демант, дека нема да заминел од Министерството за здравство, Беким Сали или попознат како „Мали Бујар“ имал намера да го приватизира во негова сопственост, но и таквата идеја да ја превземат клиниката „Жан Митрев“ заедно со ГОБ 8-ми Септември, и да постане етничко „албанска здравствена идила“, му се изјалови, Митрев преговара со Тирска здравствена компанија (Анадол Хоспитал), воопшто на Митрев не му е интересен „Мали Бујар“…

Погоре изнесеното е само дел од мегаломанијата на Мали Бујар-Беким Сали кој му се става на контото на негови националистички гревови, јавноста помалку знае за следните факти на албанизација на здравствениот сектор:

-Мали Бујар -Беким Сали е единствениот министер за здравство во историјата на Македонија во чиј мандат за една нецела година има три штрајкови на матични лекари, фелка од која доаѓа и самиот тој.

-Мали Бујар -Беким Сали, веднаш по доаѓањето на функцијата министер, истиот ден ги разрешува буквално сите државни советници во Министерството за здравство и сите раководители на сектори во Министерството од македонска националност, и на нивното место носи надворешни кадри од албанска националност, дури оди до тој степен, што и полициското обезбедување на Министреството бара да биде исклучиво од албанска националност….

-Преку неговиот ново назначен Шеф на кабинет Меритон Цивули, закажува состаноци со директорите на Јавните здравствени установи од Македонија, на кои состаноци од директорите на клиниките и центрите, бара да се спроведат веднаш персонални реформи во болниците и да се вработат веднаш 30% етнички албанци, како што ќе истакне шефот на кабинетот Меритон Цивули на состаноците, зошто нивната партија Алтернатива влегла во Владата за да има застапеност секаде по здравствените центри и на албанците по некој си клуч на рамноправност од 30%!!!!???

-Во ваквата непрофесионална наезда на Беким Сали-Мали Бујар, преку неговиот шеф Меритон Цивули, на фамозниот состанок со директорите на здравствените центри, се побунал сега веќе поранешниот директор на Охридската Болница Др Горан Балевски, кој јасно на состанокот му укажал на Меритон Цивули, дека во медицината нема националности и политички партии, и дека тој како лекар и тогаш директор на охридската болница, не може да разбере како да запосли лекари албанци кога воопшто ги нема во Охрид, на што синот на оџата од Дебар попатно шеф на кабинет на Беким Слаи Мали Бујар додал ако нема во Охрид има во Липково, во Косово албански доктори ќе ги запослите во Охрид, а ќе работат во Скопје, Липково итн …

Ваквата глупост на Меритун Цивули, не поминала, па така следуваше експресно разрешување на Горан Балевски и поставување на ВД директор, во Охридската болница, кој патем да ти имал албанско потекло од Струга по неговиот дедо!!!

-Во времето на Беким Сали -Мали Бујар, се случува и оној раскол во Стоматолошката Комора на РСМ, каде Беким Сали беше еден од главните актери за превземање на управувањето со Стоматолошката Комора на РСМ… Исто така  се случува и трагедијата во Ооделот за максиофасцијална хирургија во Штип, кога Менторот на Беким Сали, Д-р.Владимир Милошев предизвика смрт на млад пациент од Берово….

И до кога вака со дилетанти од лекари, а попатно министери???

Истиот ден

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО