16 C
Ohrid
Tuesday, May 24, 2022

Google има новости: го проширува опсегот на лични информации што можете да ги избришете

НАЈЧИТАНО

Google ќе го стори тоа под услов да го замолите да го сторат тоа ако подоцна откријат дека резултатите од пребарувањето со вашето име се опасни. Правилото ќе се применува на глобално ниво.

Google вели дека го проширува опсегот на лични информации што ќе ги избрише од резултатите од пребарувањето за да ги покрие работите како физичка адреса, телефонски броеви и лозинки. Досега, функцијата претежно покриваше работи што би дозволиле да ви бидат украдени идентитетот или парите. Сега можете да побарате од Google да престане да прикажува одредени адреси што водат до информации што би му дале на некој пат до вашиот дом – или да му овозможи пристап до вашите сметки.

Според блогот на Google, компанијата ќе им даде на корисниците нова опција бидејќи „Интернетот постојано се развива“ и затоа што наоѓањето на вашата приватна адреса или телефонски број во отвореното пребарување може да биде опасно. Еве некои работи што Google ќе може да ги отстрани, со новите ставки со задебелени букви:

-Доверливи владини информации (ID) како матичен број и така натаму

-Броеви на банкарски сметки

-Броеви на кредитни картички

-Слики од рачно напишан потпис

-Слики од лични документи

-Многу лични, забранети и официјални архиви како медицинска историја

-Лични информации за контакт (физичка адреса, телефонски броеви и е-пошта)

-Доверливи информации за најавување на сметката

Според страницата за поддршка, Google ќе отстрани и работи како што се „незаконски експлицитни или интимни фотографии“, порнографски фалсификат или обработени фотографии што личат на вас или врски до страници со „практики на експлоатација“.

Поднесувањето барање вклучува поднесување листа на врски врз основа на вашите лични податоци, како и страниците за пребарување каде што се прикажани врските. Откако ќе поднесете барање, Google ќе го оцени. Неговите ЧПП велат дека тој се обидува да го „зачува пристапот до информации доколку содржината е оценета како јавен интерес“, како што е онаа што е „вредна за вести“ или „професионално релевантна“ или доаѓа од владата. Ако Google утврди дека врските треба да се избришат, тие нема да се појавуваат во пребарувањето или во пребарувањата што го содржат вашето име.

Се чини дека Google поставува прилично висок праг за потенцијално опасни информации, што е сосема различно од правилата што функционираат во рамките на ЕУ, вклучувајќи го и правото да се биде заборавен.

Ако некогаш сте побарале нечиј телефонски број, можеби сте завршиле на страница која постои само за да продава нечии информации и која ќе обезбеди повеќе информации доколку се претплатите. Кога Verge го праша Google дали новата политика се однесува на тие страници, портпаролот на Google, Нед Адрианс рече дека Google ќе го стори тоа „ако може да потврди дека таквите врски содржат лични информации и дека ниту една друга содржина на тие страници не е од јавен интерес. е од „платен ѕид“, пренесува тпортал.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО