2.1 C
Ohrid
Monday, November 28, 2022

8 очигледни знаци дека сте на пат кон согорување и како да го избегнете тоа

НАЈЧИТАНО

Прекумерниот хроничен стрес може да доведе до исцрпеност и, доколку не се преземе навреме, до исцрпеност. Проверете дали има знаци дека сте на пат кон согорување.

Експертите го опишуваат исцрпеноста како психолошка состојба која се карактеризира со емоционална, ментална и физичка исцрпеност. На ова се додава и губењето на мотивацијата, намалената ефикасност, летаргијата, склоноста кон цинизам итн. Исцрпеноста најчесто се поврзува со работната средина, иако може да биде поврзана со животот воопшто.

Ресурсот наведува неколку прашања што треба да си ги поставите ако се сомневате дека сте на пат кон исцрпеност (ако одговоривте потврдно на повеќето или на сите прашања, време е да се запрашате што се случува во вашиот живот):

Дали сте станале многу критични, па дури и цинични на работа?
Дали ви е тешко да одите на работа и се мачите да се подготвите за работа?
Дали сте сè понетрпеливи со колегите и клиентите, а и најмала работа ве исфрла од колосек на работа? Дали забележувате дека сте станале многу раздразливи?
Дали станувате помалку ефикасни на работа?

Екстремен замор веќе наутро
Ако едвај можете да се разбудите наутро, имате исклучително тешко станување и едвај (физички) се движите, а на тоа додадете и аверзија кон работата, тогаш време е да застанете и да проверите што навистина се случува со вас.

Се чувствувате бескорисни
Заморот често е придружен со чувство дека повеќе не можете, дека сте неспособни и неефикасни – сето тоа се алармантни знаци. Таквата ситуација постепено доведува до намалување на продуктивноста и намалување на желбата за работа. Личноста може да биде и цинична и раздразлива.

Вие сте без волја
Резултатот од чувството дека сте бескорисни, дека не можете повеќе, може да биде и апатија, во тешки случаи се развива дури и депресија. Иако студиите покажуваат дека врската помеѓу депресијата и исцрпеноста не е неопходна, депресијата често го придружува со исцрпеноста.

Сè ве допира претерано емотивно
Дури и малите предизвици на работа значат стрес и напор за вас. Брзо ве допира дури и најмалата критика или реакција од колега, клиент или претпоставен. Во исто време, исто така, може да ве направи се повеќе лути и нетрпеливи.

Проблеми со концентрацијата
Кога ќе се појави исцрпеност, проблемите со концентрацијата се многу чести, може да се забележи и заборавеност, се зголемува чувството на разочарување и губење на мотивацијата за работа и живот воопшто.

Проблеми со спиењето
Иако сте крајно уморни и се борите да го пребродите денот, може да имате проблеми со спиењето. Спиете премалку или премногу лошо. Некои истражувања, исто така, укажуваат на поврзаност помеѓу исцрпеноста и проблемите со спиењето.

Лошите навики се зајакнуваат
Може да имате проблеми со јадењето (јадете премногу или премалку, храната може да биде извор на утеха), алкохол или дури и дрога. Ги користите за да ги намалите негативните чувства и заморот. За жал, сето тоа има само негативни ефекти и ја влошува состојбата.

Отпорот на вашето тело е слаб
Бидејќи отпорноста на телото исто така се намалува со исцрпеност, можете да бидете поподложни на настинки и други болести. Чести се главоболки, болки во стомакот, нарушувања на дебелото црево итн.

Како можете да помогнете? Научете техники за управување со стресот, направете ги вежбите за релаксација и внимателност дел од вашето секојдневие, уживајте во умерено вежбање во природа, јадете здрава храна и обезбедете квалитетен сон. Доколку состојбата не се подобри, побарајте стручна помош што е можно поскоро.

Статијата е информативна. Во случај на проблеми, мора да се консултирате со соодветниот специјалист.

ИЗВОР: https://www.webmd.com/ и https://www.mayoclinic.org/

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО