16.1 C
Ohrid
Saturday, August 13, 2022

7 есенцијални масла кои ја уништуваат мувлата во просторијата и го чистат воздухот

НАЈЧИТАНО

Мувлата во станот е непријатност што не се појавува само во зима. Поради несоодветна вентилација и задржување на влага во просторијата, може да се појави и во лето. Затоа е добро прво да се грижите за свежиот воздух, а со самата мувла можете да се справите и со етерични масла, кои докажано делуваат на габите и го чистат воздухот во просторијата.

Се вели дека етеричното масло од каранфилче е едно од најефикасните природни средства за уништување на мувлата во просторијата. Повеќе. Истражувањата дури покажуваат дека се вели дека е исто толку ефикасен како хемиските агенси.

За ова се вели дека е одговорна супстанцијата еуганол, која би требало да ја уништи клеточната мембрана на габите и да го спречи нивното ширење. Покрај уништувањето на мувлата и нејзините агенси, ова есенцијално масло би требало ефикасно да го исчисти воздухот во просторијата воопшто. Мешавината со вода се претпоставува дека е ефикасна за чистење на веќе формираната мувла: додадете ½ или ¼ лажичка масло од каранфилче во литар вода и направете спреј од смесата. Смесата испрскајте ја на површината и оставете ја да делува преку ноќ. Следниот ден исчистете го ѕидот со поцврста четка, сапун и вода.

Етерично масло од чајно дрво
Се вели дека етеричното масло од чајно дрво исклучително добро го чисти воздухот во просторијата. Слично на маслото од каранфилче, маслото од чајно дрво е познато по своите природни антимикробни својства. Лабораториските истражувања покажаа дека етеричното масло од чајно дрво од испарувачот може привремено да ја намали концентрацијата на мувла во просторијата. Се вели дека мувлата е уништена од главните хемиски соединенија на чајното дрво, имено алфа терпинеол и терпен-4-ол. За чистење на ѕидот, измешајте една лажичка масло од чајно дрво со поголема количина вода и испрскајте го мувлосаниот ѕид и потоа исчистете со сунѓер или четка.

Етерично масло од еукалиптус
Се вели дека етеричното масло од еукалиптус е ефикасно особено во спречувањето на растот на два вида габи, имено микроорганизмите улокладиум и копринелус (но не и почестите пеницилиум и аспергилус), што исто така го покажува студијата. За жал, есенцијалното масло од еукалиптус, за разлика од чајното дрво и каранфилчето, само треба да го запре растот на мувлата, а не да го уништи.

Етерични масла од цитрус
Споменатите етерични масла често се користат во разни средства за чистење и освежувачи на воздух, како дополнителна или главна состојка. Постои добра причина за ова, бидејќи се вели дека има силни антимикробни ефекти и пријатен освежителен мирис. Исто така, студиите покажуваат дека лимонелата и линалолот – двете главни компоненти на есенцијалните масла од цитрус – треба да го запрат растот на габата аспергилус и другите штетни невидливи честички кои се создаваат за време на домашните работи.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО