25.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

5 постапки кои можат да ви го уништат партнерството

НАЈЧИТАНО

Проверете пет работи кои можат да доведат до несреќен крај во вашата врска и што можете да направите за да го избегнете тоа.

Едниот човек само дава, другиот само зема
Во здраво партнерство, рамнотежата помеѓу давањето и примањето е избалансирана. И тоа е добар патоказ за долгорочна и успешна врска.

Кога рамнотежата помеѓу примањето и давањето е нарушена и една личност само го дава поголемиот дел од времето, а другата зема, дефинитивно ќе има конфликт во врската. Треба да се нагласи дека не се работи само за размена на материјални работи, туку пред се за емотивно ниво во врската и задоволување на емоционалните потреби на двете лица.

Недостаток на емпатија
Емпатијата се манифестира на неколку начини и е многу важна за добро партнерство. Ако сме сочувствителни кон партнерот, ќе се обидеме да го разбереме и ќе сакаме да ја видиме неговата перспектива, ќе му понудиме сочувство кога е тажен или нерасположен. Со него ќе споделиме и чувства на среќа и радост. Ако на врската и недостасува емпатија, а на едната личност речиси и не се грижи за емоциите и чувствата на другата, врската е речиси сигурно осудена на пропаст или ќе биде исклучително тешка.

Играње игри и недостаток на доверба
Довербата е дефинитивно основата на квалитетно партнерство. Ако нема доверба, врската тешко ќе се одржи на долг рок. Довербата доаѓа и од тоа како се однесуваме кон партнерот. Дали го почитуваме, дали сме искрени, дали знаеме да се извиниме кога е потребно, дали му покажуваме дека ни е важен, дали сме вистинити? Сето ова го одредува нивото на доверба и чувство на сигурност во врската. Кога едниот партнер најчесто го обвинува другиот, го осудува, користи гас, ги потценува неговите емоции, му вели дека е премногу чувствителен, несигурен, паничи, тогаш врската нема да трае долго.

Неверство
Ништо во врската не се меша толку деструктивно како неверството. Добро е да знаете дека неверството не е само сексуален однос со друга личност, туку и емоционално затоплување и интерес за другиот. Кога ќе посветиме повеќе време и енергија на пр. интересен колега, има смисла да се праша што се случува…

Не се замарајте за партнер и врска
Незаинтересираноста за партнерот и врската на крајот ќе доведе до тензија, незадоволство и конфликт. Кога нашиот партнер станува очигледен, негативната атмосфера е само прашање на време. Ако сакаме да одржиме убава врска и взаемно задоволство, и двајцата партнери мора да ја вложат својата енергија и време, да се посветат еден на друг, да развијат искра на врска и искра еден во друг.

ИЗВОР: https://www.psychologytoday.com/

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО