8.5 C
Ohrid
Sunday, December 4, 2022

5 позитивни ефекти кои патувањето ги има врз нашата благосостојба (според истражувањата)

НАЈЧИТАНО

Дали сакате да скокнете од вашата комфорна зона, да се чувствувате подобро и да имате повеќе креативна инспирација? Оди на патување. Проверете како тие влијаат на нашата психофизичка благосостојба.

Ги подобруваат когнитивните способности
Новите искуства и новите искуства ги подобруваат когнитивните функции и ни помагаат да ги изостриме нашите умови. Токму тоа го доживуваме кога патуваме: запознаваме нови луѓе, откриваме нови места и стекнуваме нови искуства.Журналот за личност и социјална психологија откри дека луѓето кои патуваат многу се поотворени и емотивно постабилни. Друга студија покажува дека патувањето треба да ја стимулира креативноста.

Тие помагаат да се подобри физичката издржливост
Кога патуваме, обично сме доста физички активни (прошетки и разгледување низ градот, разни пешачки патеки, капење во море, езеро и сл.), поминуваме многу време на отворено и во природа. Сето ова позитивно влијае на нас, на нашето здравје, помага во намалување на стресот и ја подобрува благосостојбата. Дури и една студија (Framingham Heart Study) покажа дека луѓето кои редовно патуваат имаат помали шанси да развијат срцеви заболувања и да добијат срцев удар.

Тие промовираат чувство на среќа
Студијата покажа дека само три дена квалитетен одмор може да ја подобри благосостојбата, да ви помогне да спиете подобро и да ублажите одредена физичка болка. Повеќе. Се вели дека благотворните ефекти траат и до пет недели по празникот. Причината за подобрување на благосостојбата и расположението се вели дека е поголемата слобода, врските со саканите и безгрижноста. Според изворот, само планирањето на патувањето и чувството на исчекување на нешто ново треба да поттикне среќа.

Тие ги прошируваат хоризонтите и духот
Без разлика дали патуваме во соседен град, друга земја или на другата страна на светот, патувањето може да ни помогне да излеземе од нашата комфорна зона и да излеземе од нашите воспоставени рутини. Исто така, патувањето може да ни помогне да ги прекинеме негативните искуства и да ги оставиме зад себе и да гледаме на нашите животи од друга перспектива, притоа да запознаваме нови места и луѓе, да ги прошириме нашите хоризонти и да добиваме нови идеи.

Нè полнат со енергија
Студијата на Harvard Business Review на повеќе од 400 патници покажа дека 94 отсто од поединците имаат повисоко ниво на енергија по враќањето од своето патување, што исто така се одразува на поголем ентузијазам и ефикасност на работното место.

ИЗВОР: https://www.trafalgar.com/, https://psychcentral.com/ и https://travelhub.wttc.org/

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО