24.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

5 очигледни знаци дека имате работа со нарцис и сте мета на „палување со гас“

НАЈЧИТАНО

5 очигледни знаци дека имате работа со нарцис и сте мета на „палување со гас“
Се прашувате дали се наоѓате во канџите на манипулатор? Ова се пет знаци кои укажуваат на нарцис и/или гаснење.

Секако, мора да се каже дека совршен маж не постои и дека сите понекогаш користиме поблага форма на манипулација, но знаеме и да се извиниме подоцна и ни е жал. Меѓутоа, во случај на долготрајни форми на манипулација и злоупотреба во врската, кои можат да бидат доста штетни и да предизвикаат посериозно емоционално уништување, треба да се запрашаме каква е таа врска навистина. Проверете како функционираат нарцисите и газичарите.

Гаслајлерите користат потешка форма на манипулација (гаслејтинг), која се карактеризира со збунување на другата личност. Поединецот кој долго време е подложен на ваква манипулација почнува длабоко да се сомнева во себе и може на крајот целосно да ја изгуби самодовербата и да се прашува кој е тој воопшто. Нарцисите со различни форми на искривување сакаат да ја задржат својата (лажна) важност, грандиозност, возвишеност и чувство за сопствената големина. Гаслајлерите и нарцисите се карактеризираат со недостаток на емпатија. Нивните манипулации произлегуваат од нивната сопствена слабост и длабока рана, која обично произлегува од детството.

Претеруваат, измислуваат и лажат
И нарцисите и луѓето кои користат гасно осветлување како форма на манипулација имаат тенденција да лажат, преувеличуваат и ја искривуваат вистината. Тие имаат тенденција да се воздигнуваат себеси и да ги потценуваат другите луѓе. Нарцисите ќе направат се за да одржат супериорна позиција, ќе се фалат, ќе земаат заслуги за некој друг итн. Од друга страна, бензинците лажно ќе ги обвинуваат другите, ќе ги критикуваат и ќе ги прикажуваат како полоши од себе. И двајцата користат слични методи на манипулација, но со различен мотив. Нарцисите изобличуваат и претеруваат за да ја задржат својата лажна самодоверба, а газичарите за да ја задржат доминацијата и контролата.

Тие ретко признаваат грешка и реагираат агресивно на критиките
Нарцисите и газичарите всушност имаат многу слаба самодоверба и се полни со сомнеж во себе. Затоа, тие исто така можат да реагираат агресивно и насилно на конструктивна или невина критика. Често ќе ги изгубат нервите и ќе започнат расправија – ќе ве обвинуваат, ќе ве демантираат, ќе ве обвинуваат и ќе најдат илјада и еден изговор зошто со нив се е во ред, а вие сте најлоши. Во потешка форма, иритираните ќе си заминат, ќе ја удираат вратата и подоцна ќе ве избегнуваат, ќе ве казнат со молчење, незнаење или со друга пасивно-агресивна форма на манипулација.

Се чувствувате емотивно девалвирани од нив
Иако нарцисите и бензинските гази исто така можат да бидат физички агресивни, емоционалната злоупотреба е најзастапена меѓу нив. За нив е карактеристично што не ги почитуваат личните граници и емоциите на другиот. И намерно, но несвесно промовираат негативна атмосфера и негативни емоции кај другите. Ова им помага да се чувствуваат силни и го турка другиот во несигурна и слаба положба. Тие често целосно ќе ги обезвреднат емоциите на другата личност. Во исто време, тие ретко ќе се каат и ќе се извинат за преземените постапки и за предизвиканата болка. Тие ретко ќе преземат одговорност, претпочитајќи да продолжат да го обвинуваат другиот.

Со нив животот е драма
И нарцисите и нарцисите се многу непредвидливи и емотивно испарливи. Емоционалната драма им е сојузник, со неа ја одржуваат контролата и моќта. Никогаш не знаете што ќе ги вознемири и ќе ги тргне од колосек. Тие можат да реагираат бурно, особено кога не се согласувате со нив или не ги исполнувате нивните очекувања.

Тие одлучуваат наместо вас
Бидејќи имаат свои намери, тие обично ја гледаат другата личност како продолжение на себе. Тие, исто така, често носат одлуки во име на друго лице. Тие го користат својот партнер, дете, член на семејството, пријател за да ги задоволат своите потреби и желби или да ја прикријат својата слабост манипулирајќи со неа.

Статијата е информативна. Во случај на проблеми, мора веднаш да се јавите кај соодветниот специјалист!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО