2.1 C
Ohrid
Monday, November 28, 2022

5 исклучително корисни својства со кои може да се пофали циметот

НАЈЧИТАНО

Ако мислите дека циметот е само миризлив зачин кој го подобрува вкусот на храната, се лажете. Проверете какви позитивни карактеристики има.

Шармот на циметот несомнено е неговата топла и примамлива арома. Неговата употреба е веќе широко распространета во кулинарството и козметиката.

Се вели дека циметот се користел долго време, уште од древниот Египет, кој се сметал за исклучително скапоцен и редок зачин. Данците е достапен практично насекаде. Циметот се добива од внатрешниот дел на кората на дрвото цимет. Најпознати се два вида цимет, и тоа цејлонскиот цимет, кој се претпоставува дека е „вистински“ цимет и „обичниот“ цимет кој е најпознат и најраспространет денес. Циметот може да се пофали со многу лековити дејства, кои денес ги забележува и науката. И треба да се нагласи дека може да има несакани ефекти и кај лица со здравствени проблеми.

Го намалува шеќерот во крвта
Циметот е добро проучен зачин. Вир наведува многу студии кои покажуваат дека помага во намалување на шеќерот во крвта. Количеството на шеќер во крвта треба да се намали веднаш по консумирањето или влегуваат во крвотокот. Исто така, се претпоставува дека има способност да имитира инсулин, поради што се претпоставува дека е добар за лицата со дијабетес.

Уништува некои вируси, бактерии и габи
Се вели дека циметот е особено ефикасен во борбата против разни инфекции. За ова се верува дека е одговорна една од главните состојки во циметот, цинамалдехидот. Истражувањата покажуваат дека маслото од цимет помага да се уништат некои инфекции кои предизвикуваат инфекции на респираторниот тракт. Уште повеќе, се вели дека циметот исто така го инхибира растот на бактерии, како што се салмонела и листерија. Наводно ги уништува бактериите кои предизвикуваат кариес и ни помага да имаме подобар лош здив. А научниците наведуваат дека ќе бидат потребни уште посеопфатни студии за луѓето за да може со сигурност да се потврдат овие лековити ефекти.

Лесно ја подмладува кожата
Некои истражувања покажуваат дека циметот има позитивно влијание и на кожата, па дури и делува подмладување. Вир наведува мала студија која наводно покажува дека цејлонскиот цимет лесно може да ги уништи бактериите кои предизвикуваат акни. Друга студија вели дека циметот лесно може да го стимулира формирањето на колаген тип 1 и на тој начин да придонесе за подмладување на кожата.

Го намалува лошиот холестерол
Вир опишува студија која наводно покажува дека консумирањето цимет лесно може да го регулира холестеролот. Во студијата, 60 возрасни лица со висок холестерол требало да јадат. Учесниците треба да консумираат ¼ лажичка цимет секој ден во тек на 40 дена. На крајот на студијата, нискиот холестерол на некои учесници требаше да се намали. Во втората студија, која траела 18 недели, требало да дојдат до заклучок дека кај учесниците од групата која конзумирала цимет имало намалување на лошиот холестерол и зголемување на добриот холестерол. Во исто време, изворот предупредува дека ова се само мали студии и дека се потребни поопсежни истражувања пред навистина да се препорача цимет за вакви проблеми.

Статијата е информативна. Во случај на здравствени проблеми, мора да се консултирате со специјалист.

ИЗВОР: https://www.healthline.com/, https://www.webmd.com/ и https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО