24.7 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

5 грешки што можете да ги направите кога барате нова работа

НАЈЧИТАНО

Дали барате нова работа? Обидете се да ги избегнете овие грешки, кои ги прават и многу искусни луѓе.

Наоѓањето нова работа е стресно само по себе, бидејќи треба да се вклучите во нова средина, да научите многу нови работи, да запознаете соработници… Не го отежнувајте процесот на пребарување и избегнувајте ги вообичаените грешки подолу.

Не, не велиме дека треба да барате нова работа преку познаници, но дека понекогаш односите со соработниците и другите вработени можат многу да ви помогнат. Можеби нема да можат да ви понудат работа, но можат да ве известат кога ќе слушнат за соодветна работа и нова работа. Затоа, се исплати да вложите време и труд во дружење со колегите со кои добро се согласувате.

ПОЧНИТЕ ДА БАРАТЕ СЕГА

Очигледно не сакате да останете долго време без работа, па затоа испраќате неколку апликации истиот ден, следниот ден, а исто така и следниот ден… Вашата посветеност и мотивација да барате нешто ново е за пофалба, но ќе има нема ништо лошо со земање на пр. една недела слободно време.

Зошто ви е потребно? Да размислите зошто ја напуштивте сегашната работа, што не сакате на вашата следна работа, кои се вашите приоритети, што ве интересира, што воопшто би правеле… Откако ќе имате барем приближна претстава за тоа, ќе биде полесно да се најде работа. Дополнително, имате малку време да се опоравите доколку неочекувано сте ја изгубиле работата, а не по ваш избор.

АПЛИЦИРАЈТЕ ЗА СЕКОЈА ОГЛАСНА РАБОТА

Добро е што немате превисоки критериуми и сте подготвени да излезете од вашата комфорна зона, бидејќи имате избор од неколку соодветни работни места. Но, тоа не значи дека треба да ја испратите апликацијата речиси на секое огласено работно место. Исто така, имајте на ум дека можеби ќе треба да ја работите оваа работа секој ден, веројатно со години. Дали е ова навистина работа што би ја имале? Исто така, претпочитате да потрошите повеќе време на апликацијата и да ја испраќате на помалку работни места, но чувајте ја добро подготвена и обмислена.

НЕ ОСВЕЖУВАЈТЕ БИОГРАФИИ

Најлесно е само да прикачите резиме и да го притиснете копчето за испраќање, но немојте да се изненадите ако не ја добиете работата на тој начин. Во вашата последна работа, дефинитивно сте стекнале одредено искуство што можете да го запишете или нешто во вашата биографија повеќе не е релевантно и можете да го избришете. Се препорачува да го прилагодите вашето CV според работното место за кое аплицирате. Ставете го во прв план она што работодавачот мисли дека е важно – и тоа обично варира од работа до работа.

НЕ СЕ ПОСВЕТУВАЈТЕ ДА СЕ ПОДГОТВУВАТЕ ЗА ИНТЕРВЈУ

Ја уредивте вашата биографија и напишавте извонредно мотивационо писмо, нели? Но, тоа нема да биде доволно. Во интервјуто ќе треба да покажете и вештини за зборување, да решите проблем, да кажете нешто за компанијата, да предложите подобрувања… Затоа, пред интервјуто, добро погледнете ја веб-страницата на компанијата и социјалните мрежи, разгледајте ги горенаведените прашања и додајте ги може да се појави..

Добар извор на информации се и интервјуата што сте ги направиле, но не сте се вработиле. Запомнете што ве прашале и како помина сето тоа и запишете го.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО