18.1 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

4 методи за да научите сочувство за себе (преземено од книга на психолог)

НАЈЧИТАНО

Психологот Кристофер Гермер во својата книга The Mindful Path for Self-Compassion вели дека постојат неколку едноставни методи за тоа како да научите сочувство за себе.

Заедно со други експерти, тој ги предлага следните чекори:
1. Разгалете го вашето тело. Јадете нешто здраво. Одмор. Масирајте ги стапалата. Одете на прошетка. Сè што ќе направи да се чувствувате подобро физички ќе ви даде и доза на сочувство.

2. Напишете писмо. Опишете ја ситуацијата што ве тера да чувствувате болка внатре (губење работа, развод, обвинувања кои не се вистинити (). Напишете го сето тоа во писмо за да не обвинувате никого. Фокусирајте се на вашите емоции, на она што го чувствувате.

3. Охрабрете се. Ако ви се случи нешто лошо или болно, замислете пријател во таа ситуација. Што би му рекол на пријател? Обратете ги овие зборови на сочувство кон себе.

4. Вежбајте внимателност. Внимателноста е многу моќна алатка за личен раст и психичко справување со проблемите. Станува збор за набљудување или да се биде свесен за мислите, чувствата и постапките без да се обидува да ги потисне или негира. Станува збор за прифаќање на свеста за она што го доживуваме во сегашниот момент. Кога ќе се погледнете во огледало и не ви се допаѓа она што го гледате, прифатете го лошото со добар, сочувствителен став.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО