20.9 C
Ohrid
Thursday, August 11, 2022

4 ефективни начини на кои родителите можат да му помогнат на своето дете да напредува

НАЈЧИТАНО

Веќе во раните години, родителите можат да ги научат своите деца некои важни лекции кои им помагаат да напредуваат во сите области.

Најдобро е да се користат животни ситуации за учење. Детето најмногу ќе научи од нив, бидејќи ќе ги доживее на своја кожа. Што правите, родители, па следните лекции се важни?

Предизвици кои водат надвор од зоната на удобност
И вие самите се плашите од предизвикот, за кој би морале да излезете од вашиот удобен меур. Како може робот да не се плаши?

Не дозволувајте детето да ги избегнува сите предизвици кои вие ги предвидувате, за да се забавува со нив, да научи нешто, да стекне нови пријатели… Охрабрете го храбро да се соочи со предизвикот, и потсетете го дека секогаш ќе бидете покрај него страна, кому му требаш. Запомнете некои од вашите сопствени искуства и верувајте му во некои предизвици, за да можете заедно да се справите со нив. Се разбира, робот не треба да проба апсолутно сè, а камоли да остане безбеден во еден момент.

Дело на мајстор
Колку пати вашите деца ви кажале дека нешто е премногу тешко? Па, тие многу добро знаат дека можат, но мора да се потрудат, за да им оди подобро. Нема да им биде лесно да им кажеш, нека земат нешто што не им пречи и им е тешко и така ќе напредуваат. Можете исто така да им ја доверите вашата приказна, што на крајот доведе до успех. Ако сè стане малку полесно, децата ќе се забавуваат повеќе.

Уште еден обид
Но, два, три и повеќе, ако е потребно. Затоа што децата ќе се откажат уште при првиот обид, ако работите веднаш не одат како што треба. И така нема да стигнат многу далеку, како што велат. Затоа си тука, кој ќе им објасни дека никој не е толку талентиран за да му успее во се од прв пат. Со повеќе обиди, на мозокот ќе му биде полесно да научи нови вештини, однесувања и движења, па наскоро ќе стане полесно. И не заборавајте дека децата учат многу полесно од возрасните. На крајот ќе бидат наградени со чувство на победа, кој конечно ќе успее.

Не седи на ловорики
Ако робот е многу добар во нешто, може да добие чувство дека не треба повеќе да се обидува. Можеби не презел нов проект, нова спортска дисциплина или друга вештина, затоа што е толку добар во нешто друго… Ако забележите дека не го покажува целиот свој потенцијал, љубезно потсетете го дека секогаш постои простор за подобрување. Со нас ќе се гордеат само оние кои навистина ќе се потрудат.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО