16.1 C
Ohrid
Saturday, August 13, 2022

3 работи кои веднаш ќе ве направат поголем оптимист

НАЈЧИТАНО

Здравиот оптимизам може да има многу придобивки.

Тоа помага да се постигнат целите, да се надминат предизвиците, да се подобри целокупната емоционална благосостојба и дури може да доведе до подобро физичко здравје. „Оптимистите имаат помала веројатност да се разболат“, објасни др. психата. Дипика Чопра. Нивното кардиоваскуларно здравје е подобро и живеат подолго.

Но, да се биде оптимист, нагласи експертот, не значи да се игнорираат тешките работи и да се биде постојано позитивен. Затоа што никој не може да биде позитивен и силен цело време.

Вистински оптимист е всушност некој кој е акутно свесен за неуспесите и пречките и помалку од идеалните околности. Но, тој ги гледа како привремени, како нешто што можат да го надминат.

Три совети кои др. Чопра споделува за да го зајакне оптимизмот
1. Напишете листа на задачи
Наместо само да имате список со задачи што се фокусира на сите задачи што сè уште не сте ги завршиле, зошто да не направите уште една за сите работи што веќе сте ги постигнале за еден ден. Затоа креирајте листа „та-да“.

„Почнуваш да сфаќаш колку навистина си успешен“, вели др. Чопра.

2. Исто така, кажете им на другите во што се добри
Луѓето сакаат да ги истакнуваат областите во кои сакаме другите да можат да се подобрат, но ние ретко застануваме да им кажеме во што се добри. Одвојте миг искрено да кажете колку добро ја извршуваат одредената работа.

3. Споделете позитивни повратни информации
Можете да одвоите еден момент за да ја споделите вашата благодарност со некој во вашиот живот. Испратете порака, е-пошта, изненадете ја личноста со писмо или кажете му лично.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО