26.9 C
Ohrid
Thursday, August 11, 2022

10 (невербални) знаци дека вашиот состанок е осуден на пропаст

НАЈЧИТАНО

Како да откриеме дали на личноста со која сме на прв состанок ни се допаѓаме или не? Експертите по бихејвиорална психологија ги анализирале и проучувале знаците кои укажуваат на недостаток на привлечност меѓу двајца луѓе на состанок. Проверете ги.

На веб-страницата Psychology Today, тие ги претставија 10-те најчести и најсигурни знаци кои покажуваат дека вашиот состанок најверојатно ќе пропадне. Причина? Не сте привлечни за личноста.

Подигање на едната веѓа
Ако забележите дека личноста крева само една веѓа за време на разговорот, тоа може да биде знак дека се сомнева во тоа што го кажувате. Подигната веѓа покажува дека се прашува дали тоа што го кажувате е вистина.

Склони држење и потпирање
Наведната положба или навалувањето може да се толкува на два начина. Едниот покажува дека личноста е заинтересирана за вас, а другата покажува дека не е заинтересирана за вас. Ако личноста од другата страна се наведнува и се наведнува кон вас и истовремено ги отсликува вашите движења, тоа значи дека е заинтересирана за вас. Ако вашето држење е на пр. исправено и внимателно ја слушате личноста, но таа се наведнува и се навалува (од вас), а тоа е знак на досада и незаинтересираност, може да биде и непочитување.

Создавање блокада
Ако личноста постави повеќе од еден предмет (на пример, телефон) помеѓу вас (на масата), тоа може да биде знак дека сака да држи дистанца. Исто така, укажува на одбранбена позиција. Дефинитивно е црвен аларм доколку постојано става (поголеми или помали) работи на масата или ја приспособува положбата на масата за да има секогаш физичка пречка меѓу вас (очила, компјутер, вазна, пепелник…). Вака несвесно сака да држи дистанца.

Лош контакт со очите и долги трепкања
Еден од помалку забележливите, но поочигледни знаци на непријатност е долго трепкање за време на разговор. Ако личноста не се чувствува добро, ќе користи т за време на разговорот. јас. блокирање со очите. Со овој тип на блокирање, лицето несвесно треба да соопшти дека не му се допаѓа тоа што го гледа, или таа смета дека нешто навредливо во текот на разговорот.

Поправање на изгледот
Овој гест може да се разбере и во две насоки: ако личноста ве гледа за прв пат и исправа, на пр. кошула или коса, ова е најверојатно знак дека сака да изгледа што е можно посовршено за вас. Ако сте биле на состанок некое време и му поставувате прашање на личноста, а лицето погледнува надолу и коригира (расчистува) на пр. кошула, но ова е знак на незаинтересираност, па дури и непочитување.

Зевање
Зевањето може да биде знак дека личноста е едноставно уморна или поспана. Сепак, зевањето на првиот состанок дефинитивно не е добар знак. Личноста може да биде напната или досадно. Со зевањето, телото ја ослободува напнатоста или му е досадно. Ако досадата е виновникот, експертите велат дека личноста почнува да зева околу седум до девет минути откако ќе биде во контакт со некој за кој не го интересира.

Цврсто држење на телото
Цврстата поза дефинитивно укажува дека личноста не е опуштена. Ако вкочанетоста остане во текот на целиот датум, ова е знак дека тој не се чувствува удобно во вашето друштво.

Палецот и показалецот до лицето
Ако некое лице го допре лицето со палецот и показалецот во т. јас. L-позиција, вие сте во неволја. Овој гест покажува дека се бори со голема тензија и сака да ја ослободи. Но, напнатоста во овој случај може да предизвика голема досада или интензивна привлечност. За да разберете дали е незаинтересираност или привлечност, има и други знаци на кои треба да внимавате.

Малку подигната горната усна
Сигурен крај треба да значи и малку подигнат дел од горната усна. Тоа е знак со кој личноста покажува јасен неодобрувачки став.

Стапалата свртени кон вратата
Положбата на стапалата обично укажува во која насока тече вниманието на една личност. Ако нејзините стапала се свртени настрана од вас, тоа покажува дека изгубила интерес. Незаинтересираноста е уште поочигледна ако стапалата се свртени кон вратата за време на разговорот или излез. Ова укажува дека сака да замине што е можно поскоро.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО