More

    Ѓоковиќ: Се мачев, победата ми значи многу

    spot_img

    Новак Ѓоковиќ имаше страшно тешка работа во својот прв меч на Отвореното првенство на Србија, во кој по три и пол часа успеа да го скрши отпорот на Ласло Ѓер. Тој на прес-конференцијата се појави речиси еден час по крајот на дуелот против друг од српската репрезентација.

    „Уште еден возбудлив натпревар, голема битка на земја која е најбавна и која бара енергија, и физичка и психичка, особено против ривали како Лаци. Дождот го смени теренот, топките беа големи, не успеав да направам брзина на топката како на тренинг. Нервоза имаше и пред домашната публика и покрај големото искуство што го имам. Беше чудно да се игра против друг српски играч, публиката беше одлична. Џере го контролираше ритамот во поголемиот дел од натпреварот и беше подобар играч. Повторно се мачев, особено со сервисот, а позитивно е што физички го издржав и го истуркав третиот сет. Се надевам дека ќе закрепнам за утре, бидејќи Кечмановиќ е во одлична форма“, истакна Ѓоковиќ.

    * Ѓоковиќ го елиминира Јереа по драмата!

    На светскиот рекет број еден му посочи дека секогаш е необично кога на другата страна е тенисер од Србија.

    „Секогаш ги поддржувам сите наши играчи, секогаш сум подготвен да им дадам некој совет и многу сум среќен со нивниот успех. Чудно е, но на теренот сè уште се трудиме да бидеме професионалци“.

    Новак имаше само пофални зборови за Јереа.

    „Отсекогаш сум се восхитувал на скромноста на Џере. Тој има исклучителна работна етика, можеби најголема од сите нас. Заслужи се што постигна, и повеќе од тоа. Мислам дека тој почнува да верува дека може многу повеќе“.

    Од големо значење е триумфот за сопственикот на 20 Грен слем титули. Тоа го потврди и самиот.

    „Ваквата победа ми значи уште повеќе, со оглед на сите околности. Важна победа и психички и играчки. Сè уште не сум ни блиску до максимумот, свесен сум за тоа, а не е прв пат да се случува тоа, да има недостаток на самодоверба. Најмногу ми требаат натпревари за да го подигнам нивото на играта, тоа ми значи психички и емотивно“, заклучи Ѓоковиќ.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img