More

    Шел ја прекина соработката со Гаспром

    spot_img

    Британскиот енергетски гигант Шел објави дека ќе ги продаде сите сопственички удели во проектите што ги започна со руската гасна компанија Гаспром и ќе ги прекине деловните врски со Русија поради „неразумната“ инвазија на Украина што ја загрозува европската безбедност.

    Британската компанија во понеделникот вечерта објави дека ќе продаде 27,5 отсто од акциите во руската фабрика за течен природен гас и ќе излезе од проектот Сахалин 2 во кој Гаспром има половина од сопственичкиот удел.

    Тој се повлече и од проектот за гасоводот Северен тек 2, кој требаше да го удвои снабдувањето со руски гас за Германија, но германската влада го прекина процесот на издавање дозволи поради руската агресија врз Украина.

    Компанијата објави и продажба на 50 отсто од акциите на две нафтени полиња во Сибир, како дел од проектот Салим во косопственост на Гаспром.

    Салим и Сахалин 2 му донесоа на Шел 700 милиони долари нето добивка минатата година, забележува Ројтерс.

    „Шокирани сме и згрозени од загубата на животи во Украина, резултат на неразумен чин на воена агресија што ја загрозува европската безбедност“, изјави извршниот директор на „Шел“, Бен ван Берден.

    Одлуката да згаснеме во Русија е прашање на „верување“, нагласи Ван Берден.

    „Не можеме – и нема – да стоиме настрана. Нашиот непосреден фокус е безбедноста на нашиот народ во Украина и поддршката на нашиот народ во Русија“, објасни Шел.

    “U raspravi s vladama diljem svijeta razradit ćemo i detaljne implikacije po poslovanje, uključujući važnost sigurne opskrbe Europe i drugih tržišta energijom, u skladu s relevantnim sankcijama”, dodao je.

    Shell je priopćio da je vrijednost njegovih projekata u sklopu partnerstva s Gazpromom oko tri milijarde dolara i da će gubici biti uvršeni u njegovu bilancu krajem godine.

    Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss jutros je poimence spomenula Gazprom među tri milijuna ruskih tvrtki koje u sklopu novih sankcija Rusiji neće imati pristup financiranju u Britaniji.

    To znači da će Gazprom u idućim godinama teško refinancirati svoje dugove, tumači dpa.

    Shellov potez nadovezao se na objavu domaćeg konkurenta BP-a da će se odreći 25 milijardi dolara vrijednog 20-postotnog udjela u Rosneftu i i dva mjesta u upravnom odboru, podsjeća njemačka agencija.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img