More

    Храна која го намалува салото на стомакот

    spot_img

    Телесните масти не се инхерентно лоша работа. Всушност, ни треба за да преживееме.

    Според Американското здружение за срце, телесните масти не само што помагаат да се загрее телото, туку е и суштинско за апсорпција на хранливи материи и производство на важни хормони. Сепак, постои еден вид маснотии што е штетно за вашето здравје: Висцерални масти.

    „Висцералните масти се вид на телесни масти складирани во вашата абдоминална празнина што ги опкружува вашите внатрешни органи: црниот дроб, желудникот и цревата“, вели нутриционистката Роксана Ехсани за Eat this.

    Еден од начините за намалување на висцералните маснотии е да направите некои корекции во исхраната, а можете да започнете со додавање на една од најдобрите намирници што го намалуваат салото на стомакот. Тоа е грчки јогурт, пишува Запоџена.рс.

    „Истражувањето покажа дека храната богата со протеини, калциум и витамин Д може да биде поврзана со помалку висцерални масти. Затоа, обичниот грчки јогурт без маснотии е храна број еден што луѓето треба да ја додадат во нивната исхрана доколку сакаат да ги намалат висцералните масти“, вели Ехсани.

    Грчкиот јогурт обично содржи 20-23 грама протеини по порција чаша. Јадењето храна богата со протеини може да помогне да се намалат болките од глад – бидејќи промовира ситост. На протеинот им треба долго време за да се сварат, што ви помага подолго да се чувствувате сити. Дополнително, јогуртот содржи живи и активни култури познати како пробиотици кои помагаат да се одржи здрав цревен микробиом.

    Сепак, грчките јогурти со вкус, кои генерално имаат многу непожелен шеќер, треба да се избегнуваат.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img