More

    Украинците: Се додека не ги потиснеме Русите колку што е можно повеќе, нема смисла да се преговара

    spot_img

    Украина во саботата го отфрли повикот на францускиот претседател Емануел Макрон да не се „понижува“ Русија во име на дипломатијата, велејќи дека нема смисла да се преговара додека руските воени сили не се повлечат.

    Макрон, кој е во дијалог со рускиот претседател Владимир Путин од руската инвазија на 24 февруари, понуди да посредува во војната во петокот, предупредувајќи дека Москва не треба да се понижува за да ја држи отворена вратата за дипломатско решение на конфликтот.

    Украинскиот министер за надворешни работи Дмитро Кулеба на Твитер жестоко ја отфрли логиката на Макрон, велејќи дека таквите повици „може само да ја понижат Франција и секоја друга земја што ќе упати таков повик“.

    „Русија се понижува себеси и ќе биде подобро сите да се фокусираме на тоа како да ја ставиме Русија на нејзино место. Тоа ќе ни донесе мир и ќе спаси животи“, рече тој.

    Запрашан за понудата за посредување, советникот на украинскиот претседател Михаил Подољак рече: „Додека не добиеме целосно оружје, не ја зајакнеме нашата позиција и не ги туркаме руските сили што подалеку од границите на Украина, нема смисла да преговараме“.

    Украина, која тврди дека Русија досега окупирала околу 20 отсто од територијата на Украина, сега добива повеќе оружје од Западот.

    „Нашите вооружени сили се подготвени да употребат ново оружје… и мислам дека можеме да започнеме нова рунда преговори од зајакната позиција“, рече Дејвид Аракамија, украински пратеник и член на преговарачкиот тим, во петокот.

    Меѓу другото, САД ќе ѝ дадат на Украина прецизни ракетни системи HIMARS кои ќе им овозможат на нејзините ловци да гаѓаат руски позиции од поголема далечина.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img