More

    Студија: Новите подваријанти на омикрон може да избегнат имунитет од минати инфекции

    spot_img

    Две нови подваријанти на омикрон може да избегнат антитела од претходна инфекција за да предизвикаат нов бран, но се многу помалку способни да напредуваат во крвта на луѓето вакцинирани против ковид-19, открија јужноафриканските научници.

    Научниците од повеќе институции ги испитуваа омикронските подваријанти BA.4 и BA.5, кои Светската здравствена организација ги додаде на својата листа за мониторинг минатиот месец. Тие зеле примероци на крв од 39 учесници кои претходно биле заразени со омикрон кога првпат се појавил кон крајот на минатата година.

    Од 15 вакцинирани, осум ја примиле вакцината Фајзер, седум вакцини Џонсон и Џонсон, а 24 не биле вакцинирани, јавува Ројтерс.

    „Вакцинираната група покажа околу пет пати поголем капацитет за неутрализација и треба да биде подобро заштитена“, се вели во студијата, претходно печатење објавено во текот на викендот.

    Студијата сè уште не ја поминала рецензијата.

    Во невакцинираните примероци, имаше речиси осумкратно намалување на производството на антитела кога се изложени на BA.4 и BA.5, во споредба со оригиналната BA.1 линија на омикронски соеви.

    Јужна Африка може да влезе во петтиот бран на коронавирус порано од очекуваното, изјавија официјални лица и научници подоцна оваа недела, обвинувајќи го континуираниот пораст на инфекциите што се чини дека се поттикнати од подваријантите BA.4 и BA.5 omicron.

    Само околу 30 отсто од 60-милионското население на Јужна Африка е целосно вакцинирано.

    „Врз основа на излезот од неутрализацијата, BA.4 и BA.5 имаат потенцијал да доведат до нов бран на инфекција“, се вели во студијата.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img