More

    Стоматолог: Ова се 5 работи на кои мора да внимавате за да имате здрави заби

    spot_img

    Д-р Surbhi Bhatia L. наведе пет работи на кои треба да обрнете внимание доколку сакате да имате здрави заби и непца.

    1. Не тријте ги забите премногу силно
    Премногу силно триење со четка може да ги повреди непцата и да предизвика оштетување на забите, затоа внимавајте кога ги миете забите.

    2. Користете конец
    Покрај четкањето, важно е и конецот. Забите треба да се мијат најмалку два пати на ден, наутро и навечер, а најмалку еднаш дневно треба да се мие со конец.

    #поврзани-вести_0

    Ако не го правите тоа, на забите може да се насобира плакета. Ако остане на површината на забот повеќе од 24 часа, наслагите најверојатно ќе се развијат во камен. Ова е идеално за размножување на бактериите, а сето тоа може да доведе до дополнителни проблеми со вашите заби.

    3. Избегнувајте 3 работи
    Ако сакате здрави заби, избегнувајте кофеин, тутун и алкохол. Кафето е кисело и ќе ја оштети глеѓта и ќе ги обои забите бидејќи содржи танин. Консумацијата на тутун и алкохол се опасни елементи бидејќи можат да бидат одговорни за орален рак, сува уста, затемнети и оштетени заби и разни други орални и забни проблеми.

    4. Четката има рок на траење
    Четкичките за заби акумулираат бактерии и затоа треба редовно да се менуваат. На секои 12 недели треба да ја менувате четката за заби, пишува Pinkvilla. Меѓутоа, ако забележите какви било промени на него, заменете го порано.

    5. Исхраната е важна
    Исхраната е исто така исклучително важна за вашите заби. Шеќерот може да има различни негативни ефекти врз забите: може да биде одговорен за расипување на забите и проблеми со непцата. Сепак, не е само шеќерот опасен за забите. Има и некои други намирници кои вообичаено се сметаат за здрави, како што се лимоните, киселите краставички и грејпфрутот.

    Оваа храна е многу кисела по природа, која со текот на времето може да има негативен ефект врз вашата забна глеѓ и може да развие кариес. Од друга страна, постојат некои намирници кои треба да ги вклучите во исхраната доколку сакате здрави заби. Тоа се храна како сирење, јаболка и зелен зеленчук.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img