More

    Русија ќе ги забрани Whatsapp и Instagram

    spot_img

    Русија ќе ги забрани Whatsapp и Instagram, а Мету ќе го прогласи за „екстремистичка организација“. Да потсетиме, целите се во сопственост на Facebook, Instagram и WhatsApp.

    Обвинителите побараа од рускиот суд да ја прогласи матичната организација на Фејсбук Мета Платформи за „екстремистичка организација“, објави новинската агенција Интерфакс.

    Вчера Ројтерс објави дека Мета ќе им дозволи на корисниците на Фејсбук и Инстаграм во некои земји да повикуваат на насилство против Русите и руските војници во контекст на руската инвазија на Украина.

    „Ова ќе биде направено за да се заштити Русија од екстремизам, а Мета денес е екстремист“, рече Сергеј Бојарски, првиот заменик-претседател на Комитетот за информатичка политика, информатичка технологија и комуникации на Државната дума.

    Тој призна дека на Русите ќе им недостасуваат овие услуги, но дека ќе го преболат.

    Руското обвинителство побара од судот да го означи Мета како „екстремистичка организација“
    Ројтерс во четвртокот објави дека Мета платформите ќе им овозможат на корисниците на Фејсбук и Инстаграм во некои земји да повикуваат на насилство против Русите и руските војници во контекст на инвазијата на Украина.

    Портпаролот на Мета потврди дека Мета привремено ги олеснил правилата за политички говор со тоа што дозволил постови како „смрт за руските окупатори“, иако нема да дозволи повици за насилство врз руските цивили.

    „Не сакаме да веруваме во извештајот на Ројтерс – премногу е тешко да се поверува“, изјави портпаролот на Кремљ Дмитриј Песков за новинарите во петокот.

    „Се надеваме дека тоа не е вистина, бидејќи ако е вистина, тоа значи дека ќе треба да преземеме најодлучни мерки за да ги прекинеме активностите на оваа компанија“, додаде Песков.

    Канцеларијата за човекови права на Обединетите нации соопшти дека потенцијалната промена во политиката на Фејсбук е „загрижувачка“.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img