More

    Пазете се од нови измами: Лажираат сертификати и се обидуваат да ги измамат граѓаните

    spot_img

    Хрватската агенција за надзор на финансиските услуги (Ханфа) го привлекува вниманието на јавноста на зголемениот број на измами поврзани со инвестиции, како во криптовалути, така и во регулирани финансиски инструменти.

    „Најмногу не се работи за инвестиции, туку за залажување на граѓаните. Во последно време се појавија наводни инвестициски/брокерски друштва кои ги убедуваат потенцијалните инвеститори дека Ханфа им издал сертификат за давање инвестициски услуги на хрватски граѓани. Како доказ за наводната легитимност, на граѓаните им се нудат документи со фалсификувани логоа на Ханфа и имиња на претставници на Ханфа. Воедно, се повикуваат граѓаните да ги уплатат парите, наведувајќи дека ќе се инвестираат на финансиските пазари за да се постигне профит и принос“, велат од Ханфа.

    „Ова укажуваме дека Ханфа не издава никакви сертификати на странски инвестициски компании, туку, по добиеното известување од нивниот матичен надлежен орган, ги запишува и ги објавува во својот регистар на даватели на инвестициски услуги кои можат да нудат инвестициски услуги за хрватските граѓани. Регистарот на странски инвестициски компании и регистарот на друштва за управување кои можат да нудат инвестициски услуги на хрватските граѓани се на веб-страницата на Ханфа и се достапни бесплатно за сите граѓани“, рече Ханфа.

    Прикажаа и пример на документ со фалсификувани логоа и лажно име на претставник на Ханфа и странскиот регулатор на Управата за финансиско однесување на Обединетото Кралство FCA, кој е доставен до граѓаните кои биле контактирани од адресата на е-пошта: chelsea. lee@altimatrade.pro.

    „Документот го наведува името на легитимната компанија за управување DNCA Finance Luxembourg, луксембуршката подружница на компанијата DNCA Finance од Франција, која има дозвола да работи од матичниот регулатор од Франција. Меѓутоа, за DNCA Finance Луксембург, како филијала на легитимна компанија регистрирана во друга земја-членка, Hanfa не е известена од матичниот регулатор од Франција за прекуграничното обезбедување на услуги за хрватските граѓани.

    Имајќи предвид дека доменот на е-маил адресата од која е испратен фалсификуваниот документ е alitmatrade.pro, можно е компанијата Shenanigans Consulting LTD, наводно регистрирана во државата Сент Винсент и Гренадини, која стои зад платформата www. .altimatrade.pro, погрешно се претставува како легитимна инвестициска компанија или компанија за управување со инвестициски фондови со седиште во ЕУ.

    Ханфа презеде серија активности за да спречи такви и слични измами, што вклучува контакт со националниот регулатор на легитимната компанија за управување, како и со националниот регулатор на фондовите на UCITS понудени од платформата (DNCA Invest UCITS фондови) и регулаторот чие лого бил фалсификуван, а ќе преземе понатамошни дејствија како пријава до државното правобранителство за сторено кривично дело.

    На овој начин Ханфа ги предупредува граѓаните да не наседнуваат на овие и слични обиди за измама и измама. Ханфа во својот регистар на својата официјална веб-страница јавно објавува список на сите оние инвестициски компании кои имаат лиценца за работа и странските инвестициски компании известени од нивните домашни регулатори да даваат инвестициски услуги за хрватските граѓани. Ханфа објавува и список на сите друштва за управување кои имаат лиценца за работа и странски друштва за управување известени од нивните матични регулатори за вршење на активности за управување со инвестициски фондови.

    Ханфа, исто така, ги повикува хрватските граѓани да не наседнуваат на телефонски повици од непознати лица, разни огласи и покани преку социјалните мрежи, како и преку различни веб-страници за инвестирање во непроверени инвестициски фондови или преку непроверени инвестициски компании. Исто така, тие не треба да ги инвестираат своите пари во финансиски производи кои не ги разбираат и за кои не ја провериле автентичноста и овластувањето на финансиските посредници, без разлика за каков вид на инвестиција станува збор. Повеќе информации за сите предупредувања на Ханфа се достапни на неговата веб-страница, како и бројни информации, едукативни текстови, брошури и летоци“, велат оттаму.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img