More

    Необичната дестинација за одмор на новиот крал Чарлс III.

    spot_img

    Новиот крал Чарлс III. ја посети Трансилванија за прв пат во 1998 година и оттогаш се враќа таму секоја пролет.

    Трансилванија, романски регион познат по легендата за грофот Дракула, многу прекрасни замоци и идилични села.

    Новокрунисаниот крал Чарлс III. ја посетил Трансилванија за прв пат како принц и се заљубил во прекрасниот пејзаж на прв поглед – толку многу што купил куќа од 18 век во едно од поранешните саксонски села.

    Не само тоа, кога поранешниот романски режим предводен од диктаторот Чаушеску сакаше да го срамне селото со земја, Чарлс го отфрли диктаторот од него.

    Денес тоа е куќата на Чарлс III. под заштита на светското наследство на УНЕСКО, комплетно реновиран во традиционален стил, без интернет конекција и ТВ. Во него можете дури и да преноќите, за што ќе платите 120 евра од ноќ.

    Имотот се наоѓа во близина на селото Вискри, меѓу ливади со диви цвеќиња и тркалачки шумски ридови во долината Залан.

    Наскоро Чарлс III. купил и неколку блиски куќи, внимателно ги реставрирал, ги украсил со антиквитети, ракотворби и извезен текстил. Без пристап до ТВ и технологија, гостите можат да се посветат на читање, бидејќи полиците крцкаат под тежината на книгите, или на истражување на селата, која нуди низа активности и атракции.

    Можете да изберете од широк спектар на активности, од јавање коњи до посета на локални занаетчии. Во текот на летните месеци можете да се разладите и во базенот, а на Божиќ гостите можат да уживаат во организирано возење со санки и кочија со коњи со ѕвона, ќебиња и варено вино.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img