More

    Невролошките ризици не се поголеми по вакцините против коронавирус

    spot_img

    Вакцинацијата против коронавирус не го зголеми ризикот од ретки невролошки состојби кај повеќе од 8 милиони луѓе кои примиле барем една доза од AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna или Johnson & Johnson, според една нова студија.Научната студија опфати и 735.870 невакцинирани лица кои беа позитивни на коронавирус, како и постари податоци за дополнителни 14,3 милиони луѓе од општата популација за првична проценка на стапката на невролошки состојби пред пандемијата.

    Научниците бараа четири невролошки нарушувања кои влијаат на имунолошкиот систем.

    Три од нив – Белова парализа (слабост на мускулите на лицето), енцефаломиелитис (воспаление на мозокот и ‘рбетниот мозок) и синдромот Гилен-Баре во кој се развива општа мускулна слабост – не биле почести кај примателите на вакцини отколку кај општата популација, објавија истражувачите на BMJ. .

    Четврто – попречно миелитис (воспаление на ‘рбетниот мозок) се случи премногу ретко за анализа (помалку од 5 случаи на 8,3 милиони вакцинирани лица).

    За разлика од вакцинираните лица, истражувачите забележаа зголемена стапка на Белова парализа, енцефаломиелитис и синдром Гилен-Баре кај преживеаните од Ковид-19.

    Истражувачите рекоа дека се потребни повеќе истражувања за да се открие дали има долгорочно оштетување по вакцинацијата и инфекција со САРС-КоВ-2 и да се проучат ефектите на вакцината на различни возрасни групи.

    Но, вакцините против коронавирус се чини дека се „многу неверојатна причина“ за повеќето невролошки проблеми, заклучија тие.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img