More

    Компирите може да се замрзнат – како да го задржите добриот вкус и текстура

    spot_img

    Ако наидете на компири по поволна цена, слободно купете ги и замрзнете ги, но за да бидат вкусни, прво треба да ги сварите…

    Без разлика дали сте купиле премногу компири, не сакате да ја трошите храната или наидовте на распродажба, добро е да знаете дека можете да замрзнете компири. Најдобар начин да го направите ова е прво да го исечете, а потоа да го готвите, бидејќи ќе го задржи својот вкус и текстура.
    Најпрво излупете ги компирите и исечете ги во саканата форма – на кришки, стапчиња или коцки. Ако не сте сигурни како ќе ги користите, тогаш најдобро е да исечете поголеми парчиња.

    Загрејте големо тенџере со вода и додајте ги подготвените компири и варете додека не омекне, но сè уште не се распадне, околу 3 до 5 минути за помали парчиња или 4 до 7 минути за поголеми парчиња. Точното време зависи од големината на парчињата компир. Не солете ја водата.

    Потоа изладете ги и исушете ги компирите: процедете ги компирите и префрлете ги во сад со ладна вода и неколку коцки мраз за веднаш да престанете со варењето. По неколку минути, повторно исцедете ги компирите и протресете ја цедалката за да се отстрани вишокот вода. Можете да ги исушите и со хартиена крпа.

    Ставете ги компирите на голема тава за печење, распоредете ги да не се допираат и ставете ги во замрзнувач 6 до 12 часа или додека секое парче не се замрзне цврсто. После тоа, пакувајте ги компирите. Отстранете ги парчињата компири и ставете ги во пластична кеса или сад што може да се затвори херметички. Вака замрзнатите компири ќе траат до три месеци, пишува Pun kufer.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img