More

    Како да јадете лук

    spot_img

    Лукот е едно од најстарите култивирани растенија во светот и може да се најде во речиси секоја кујна. Сепак, тоа не е само одличен додаток на вашите оброци, туку и многу здрава храна.

    Сакаме да користиме лук кога сме настинати, бидејќи помага во борбата против кашлицата и го зајакнува имунолошкиот систем. Содржи многу активни хемиски соединенија и антиоксиданси кои го обезбедуваат здравјето на целиот организам, поради што често го нарекуваат природен „антибиотик“, пишува Aktivni.si, а пренесува City Magazine.

    Лукот е исклучително хранлив, позитивно влијае на нивото на шеќер во крвта, ја намалува синтезата на холестерол и ризикот од кардиоваскуларни заболувања, делува противвоспалително и се грижи за здравјето на гастроинтестиналниот тракт.

    Особено голем број на лековити својства се кријат во лукот поради моќното соединение алицин, кое нормално го штити растението од бактерии и габи.

    За да го искористите максимумот од корисните ефекти на лукот, консумирајте го редовно и подгответе го на следниов начин:

    Лукот е најдобро да се јаде сиров и најмалку три чешниња дневно.

    Пред јадење, згмечете го за да стимулирате ензимска реакција која произведува алицин, состојката што го прави лукот толку здрав.

    Ако загреете лук, тоа треба да се направи многу брзо.

    Многу луѓе го избегнуваат лукот поради неговиот мирис. Но, токму оваа „миризлива“ состојка му дава на лукот лековити својства.

    Ако сте загрижени за лошиот здив, можете да го решите со џвакање листови од магдонос или зрна кафе.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img