More

    Казни за Борис Џонсон и министерот за финансии

    spot_img

    Британскиот премиер Борис Џонсон, неговата сопруга Кери Џонсон и министерот за финансии Риши Сунак ќе добијат известувања за фиксни казни за кршење на законот за Ковид по полициската истрага за уривањето на забавите на улица за време на карантин, што доведе до повици и двајцата да поднесат оставка, пренесува Гардијан.

    Во настан без преседан како што го нарекува Гардијан, премиерот и неговиот министер за финансии беа казнети за кршење на нивните сопствени закони за итни случаи донесени за заштита на земјата за време на пандемијата. Се верува дека тие се првиот британски премиер и министер за финансии во историјата кој го прекршил законот додека биле на власт.

    Лидерот на лабуристите Сер Кир Стармер ги повика Џонсон и Сунак да поднесат оставки.

    „Борис Џонсон и Риши Сунак го прекршија законот и постојано ја лажеа британската јавност“, рече тој.

    Британските медиуми прашуваат дали Џонсон го довел во заблуда парламентот, бидејќи на пратениците во Претставничкиот дом во неколку наврати им рекол дека се почитуваат сите правила на Ковид.

    Никола Старџен, шкотската премиерка и лидер на СНП, исто така, го повика премиерот да поднесе оставка
    „Борис Џонсон мора да поднесе оставка. Го прекрши законот и неколку пати го излажа парламентот за тоа. Фундаменталните вредности на интегритет и пристојност – клучни за правилно функционирање на секоја парламентарна демократија – бараат таа да исчезне. И тој треба да го земе со себе својот министер за финансии“, рече таа.

    Казните се однесуваат на забавите што се одржуваат на Даунинг стрит за време на карантин и најверојатно ќе вклучуваат кабинетски собир за роденденот на Џонсон во јуни 2020 година, на кој присуствувал и Сунак.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img