More

    Во Венеција, посетете еден од најдобрите мали музеи во светот – Пеги Гугенхајм

    spot_img

    Венеција е музеј и уметничко дело само по себе, а понекогаш човек треба да посвети минута од своето време на вистинска уметност. Познатиот музеј во Венеција е одличен избор дури и за оние кои не се големи љубители на уметноста, бидејќи колекцијата лесно можете да ја видите за добар половина час и за тоа кратко време да ги видите делата на некои од најголемите мајстори во историјата. на уметноста. Музејот има и прекрасен поглед на венецијанските канали, можете да седнете и на клупите во музејската градина, па нема да зажалите ниту едно евро за влезницата.

    Во Музејот Пеги Гугенхајм се наоѓа личната уметничка колекција на Американката Пеги Гугенхајм (1898-1979), поранешна сопруга на уметникот Макс Ернест и внука на рударскиот магнат Соломон Р. Гугенхајм, која беше голем поддржувач на уметноста за време на нејзиниот живот. Сликите и статуите во музејот се главно дела на американски модернисти и италијански футуристи, кои создавале во кубистички, надреалистички и апстрактен експресионистички стил.

    Меѓу другите, лесно можете да ги видите делата на уметниците како Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Пол Кле, Василиј Кандински, Жан Миро, Амедео Модиљани, Рене Магрит, Константин Бранкуси, Џексон Полок, Алберто Џакомети, Марсел Дишан, Жан Мецингер, Пие Мондријан…

    Музејот се наоѓа во прекрасна палата од 18 век, наречена Venier dei Leoni, на јужниот брег на Големиот канал, на половина пат помеѓу Академскиот мост и базиликата Света Марија Спасителка.

    Музејот, чиј директор е внуката на Пеги Гугенхајм, Карол Вејл од летото 2017 година, е отворен секој ден, освен вторник, од 10 до 18 часот. Влезницата за музејот, која може да се купи и преку Интернет, чини 16 евра за возрасни, 9 евра за деца на возраст од 9 до 16 години и бесплатен влез за деца до 9 години. Музејот има и исклучителна внатрешна градина, украсена со статуи и бар, каде што можете да пиете кафе во уникатна уметничка средина и тераса покрај каналот, која нуди шармантен поглед на главниот воден пат во Венеција.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img