More

    Вежбањето може да им помогне на луѓето со артритис

    spot_img

    Вежбањето е добро за луѓето со артритис и треба да биде „основен третман“, советуваат новите упатства од Британската национална здравствена служба (NHS).

    На почетокот може да биде болно, но потоа може да ја ублажи болката и да им помогне на луѓето со остеоартритис да останат еластични, здрави и витки, вели Националниот институт за здравје и нега (NICE).
    Скенирањето не е неопходно за дијагноза и не се препорачуваат силни лекови против болки, пишува Би-Би-Си.

    Остеоартритисот е многу чест. Оваа состојба може да се појави кога зглобовите се оштетени поради повреди или едноставно доаѓаат со возраста. Прекумерната тежина е уште еден фактор на ризик.

    Некои луѓе имаат благи симптоми. За други, болката, вкочанетоста и отокот може да бидат сериозни, што може да го отежне вежбањето, но според новите упатства на NICE, физичката активност треба да биде главен третман, а не лекови против болки.

    Хуманитарната организација „Arthritis Action“ најави дека се надева оти насоките ќе ги убедат луѓето со остеоартритис дека вежбањето е добро за нив.

    Портпаролката на д-р Венди Холден рече дека „многу луѓе погрешно веруваат дека вежбањето може да ги оштети зглобовите“.

    „Овие упатства се многу важни и се надеваме дека ќе ги поттикнат пациентите и ќе им дадат поголема самодоверба да направат здрави промени кои навистина ќе помогнат да се ублажи болката и со тоа да се подобри квалитетот на животот“, додаде д-р Холден.

    Што може да помогне?
    Вежбањето ги гради мускулите и може да им помогне на луѓето да одржат здрава тежина, што е важно за управување со остеоартритис.

    Ако има болка, размислете да користите антиинфламаторен крем или гел или да земете ибупрофен или слични нестероидни антиинфламаторни лекови, но не и силен опиоид, се вели во советот.

    Добротворните организации за артритис се загрижени дека премногу пациенти се ставаат на лекови против болки, наместо да им се даде вистинската помош, без разлика дали тоа е терапија за вежбање или навремена замена на колкот или коленото.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img