More

    Бх. Граѓаните можат да го испратат искуството со третман со канабис – заради легализација

    spot_img

    Повторно се покрена прашањето за легализација на канабисот за медицински цели. Овој пат на поинаков начин.

    Државниот пратеник Саша Магазиновиќ (СДП) веќе неколку години работи на легализирање на канабисот за медицински цели. Иако начелно нема забелешки, процесот не напредува.

    Процесот денес би можел да добие друга димензија, имајќи предвид дека граѓаните имаат можност да ги испратат своите лични искуства во борбата против сериозните болести, во кои им помогна маслото од канабис. Нивните приказни ќе завршат пред државните парламентарци и министри.

    „Вашите искуства за третман и прашања за набавка на канабис за лекување испратете ги на е-пошта: sasa.magazinovic@parlament.ba – со вашето име или анонимно, доколку сакате. Ќе ги споиме сите ваши искуства во еден документ, ќе го објавиме (почитувајќи ја анонимноста кога ќе го побарате) и ќе го доставиме до надлежните министерства, но и до моите колеги пратеници, за да ги потсетиме на проблемите и последиците за кои зборуваме кога бараме легализација на употребата на канабис за медицински цели“, напиша Магазиновиќ на својот Фејсбук профил.

    Магазиновиќ го започна овој процес пред неколку години, инспириран од искуството на младиот актер Ирфан Рибиќ, кој успешно се бореше со мултиплекс склероза благодарение на маслото од канабис.

    „Знаете дека Ирфан и јас со години работиме да го ажурираме ова прашање и да ги собереме носителите на одлуки, пратениците, министрите за здравство на ентитетите, претседателот на Советот на министри и министрите за државна безбедност и цивилни работи и многу други за сите прашања. договорете се. Научните истражувања во изминатите дваесет години понудија солидни резултати кои покажуваат дека употребата на канабис ублажува различни симптоми – вклучувајќи болка, анксиозност и несоница. Маслото од канабис го користат луѓе кои боледуваат од тешки малигни заболувања, мултиплекс склероза, епилепсија, ревматоиден артритис и други“, објасни Магазиновиќ.

    Тој заклучува дека регулирањето на ова прашање во Босна и Херцеговина би значело не само обезбедување соодветна помош на голем број луѓе, медицинска поддршка во процесот на лекување, туку и законски регулиран пазар.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img