16.2 C
Ohrid
Friday, August 12, 2022

Љубителите на животните сакаат да го прекинат тестирањето на козметика на животни во ЕУ

НАЈЧИТАНО

„Пријатели на животните“ ги поканија сите заинтересирани да се потпишат на граѓанската иницијатива што ја започнаа водечките организации за заштита на животните од Европа кои сакаат Европска Унија без тестирање на козметика врз животни.

Собирањето потписи за граѓанската иницијатива „Спасете ја козметиката произведена без суровост – посветете се на Европа каде што нема тестирање на животни“ започна на 1 септември минатата година, а останаа само пет недели да се соберат сите потребни потписи, т.е. милиони од нив.

Според „Пријатели на животните“, Хрватска е една од првите земји во која е надминат прагот од 8.460 гласови – петицијата ја потпишале повеќе од 11.000 граѓани – што, додаваат, покажува колку хрватските граѓани се грижат за животните.

Сепак, за пет недели треба да се соберат над 60.000 потписи низ цела Европска унија, поради што бројни организации за заштита на животните и граѓани почнаа поинтензивно да ја споделуваат врската до иницијативата.

„По собирањето еден милион потписи, Европската комисија ќе треба да предложи нова регулатива која ќе обезбеди забрана за експерименти“, потенцираат од Animal Friends и потсетија дека забраната за тестирање на козметика на животни и продажба на таква козметика стапи на сила во 2013 година. во Европската Унија, но дека тоа е „поткопано“ со Регулативата REACH, која ја регулира регистрацијата, евалуацијата и одобрувањето на хемикалиите.

Поради таа Регулатива, посочија, состојките што се користат во козметичките производи се тестираат на животни, дури и оние кои со години се прогласени за безбедни.

„Во лабораториите низ Европа, повеќе од 10 милиони животни ги губат животите секоја година на крајно безмилосен начин поради непотребното тестирање на козметичките препарати. На кучињата, зајаците, мачките и другите животни им се истури киселина во очите за да се тестира нова шминка или на нивните живи рани се нанесуваат козметички состојки. Некои од нив се принудени да вдишуваат отровни хемиски соединенија“, велат од здружението „Пријатели на животните“, кое од минатата година собира потписи во Хрватска.

Има многу посигурни методи за тестирање без употреба на животни, забележаа тие и ги повикаа сите да ја потпишат иницијативата на eci.ec.europa.eu/019/public и да внимаваат при купувањето козметика и производи за чистење дали производителите тестираат на животните и дали веганската козметика.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО