9.9 C
Ohrid
Tuesday, October 4, 2022

Ј’зк да ви се ваквите пари и власт,терајте додека овој народ живее со онаа прикаска за Кубурот за недај боже?!!

НАЈЧИТАНО

Уште колку  е потребно да се продаде и државноста? За колку ги продадовте Свети Климент, Свети Наум Светите Кирил и Методија? Ј’зк да ви се ваквите пари ,но да го цитираме и Прчичев кој во својата песма 1862-лето ,во неговата песма го цитирал Патријархот кој го молел Господ:

  • Умилил се чесниј Патрик,
    свалил шапка навезана,
    погледал на сино небо, љуто прок’лнал.
    Еј! Љуто проколнал:

„Ох! послушај, милиј Боже!
Аир никогаш да немаат
Стамче беј и Бујар Лигдо, Пејко челеби!
Еј! Пејко челеби.

Милостивиј Бог послушал
патричка горешта клетва,
слава нивна, семе нивно погубил со шум.
Еј! Погубил со шум.

И сега во куќи нивни
ткае пајак пајажина
и во пусти стреи нивни хукаат утови.
Еј! Хукаат утови.

Неразбирливи с еодлуките на фамозните комисии да дозволат Свети Климент, Свети Наум да ти биле со бугарко потекло,како и б’лгари кој наводно тогашниот Крал Борис ги испратил да шират Христијанство,во услови кога тогашното бугарско средновековно царство биле еретици и не ја имале примено христијанската вера.

Уште повеќе ако се знае фактот дека и Свети Климент, Свети Наум биле робови во пристаништето Драч,за Свети Климент, Свети Наум има само еден пишан докумен во Житие од Теофилакт.

Реадкцијата Охридскај долго време ранотеше на историските факти околу Самоиловата Патријашија,снимавме неколку серијали кој ги има на каналот на Охридскај на Јутјуб,откривме доста непознати нешта,каде јасно се докажува дека Бугарите биле само плачкаши, кој каде во своите фашистички походи не само што убивале, туку и плачкосувале национални добра, се со цел да ги прикажат како свои!!Многу нешта докажуваат дека владата сака да ја распродаде Македонија,така и ќе биде  се додека овој народ живее со онаа прикаската за Кубурот за недај боже?!!

И сега некој нов Прличев ,некој нов Патријарх-Архиепископ ќе треба повторно да се помоли на бога и да додаде во строфите на 2022 лето —-„Ох! послушај, милиј Боже!
Аир никогаш да немаат
Стамче беј и Бујар Лигдо, Пејко челеби!
Еј! Пејко челеби……………………..

С.Денесовски

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО