9.9 C
Ohrid
Thursday, December 8, 2022

Јанковиќ за убиствата на жените: Системот на вредности мора да се разниша

НАЈЧИТАНО

Комесарката за заштита на еднаквоста, Бранкица Јанковиќ, во врска со зголемената фреквенција на семејно насилство и последните случаи на убиства на жени, рече дека овој проблем треба да биде една од главните теми во новото свикување на српскиот парламент и дека треба да континуирано да се работи и отворено да се дискутира за тоа каде погрешивме. „Мораме нешто да направиме, вредносниот систем мора длабоко да се разниша, жените мора да се борат за слобода. Не можеме да дозволиме да не вратат во 19 век со тоа што не замолчуваат и поставуваат прашања: „Што сакате, што очекувавте? изјави Јанковиќ во Нови на N1.

Изминатиов викенд имавме неколку случаи на убиства на жени, од кои едно беше крајно брутално. И денеска при гостувањето на Бранкица Јанковиќ стигна вест за семејна трагедија во Страрчево кога маж си ја убил сопругата, а потоа се самоубил.„Насилството врз жените и семејното насилство е еден од најсложените општествени проблеми. Ова го гледам како најважна општествена тема на која не се посветува доволно внимание или се посветува внимание на неадекватен начин“, вели еврокомесарот.

Таа оценува дека причините се длабоко вкоренети, дека има стереотипи и предрасуди за вечно зададените родови улоги, патријархално-традиционални вредности кои имплицираат каде припаѓа жената. „Живееме во мизогинска културна парадигма во која насилството врз жените е нормализирано“, рече Јанковиќ, додавајќи дека постои и лингвистичка матрица, наратив, дека е сосема нормално жената да се сведе на објект.

Таа, исто така, предупреди за постојниот модел на однесување, „форма на вербално насилство што е доминантно во нашата култура, што доведува до замолчување на жените“.

„Дали тоа е првиот чекор кон фемицид? Па, тој може да води – ништо не започнува одеднаш, тоа го нормализира насилството врз жените“, нагласи еврокомесарот.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО