28.9 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

Јагленот останува најголемата закана за глобалните климатски цели

НАЈЧИТАНО

Бројот на електрани на јаглен ширум светот се намали во 2021 година, според истражувањето објавено во вторник, но ова фосилно гориво сè уште е најодговорно за глобалното затоплување и продолжува да генерира рекордни емисии на CO2, загрозувајќи ги климатските цели на Париз.

Од потпишувањето на Парискиот договор со 195 земји во 2015 година, изградбата на електрани на јаглен е намалена, но сè уште има повеќе од 2.400 електрани со целосна моќност на јаглен во 79 земји, со вкупен капацитет од 2.100 GW. .

Само 34 земји размислуваат за изградба на нови електрани на јаглен, што е помалку од 41 во јануари 2021 година, според годишниот извештај на Global Energy Monitor (GEM), невладина организација со седиште во Сан Франциско која каталогизира проекти за фосилни горива и обновливи извори на енергија. светот.

Кина, Јапонија и Јужна Кореја ветија дека ќе престанат да финансираат нови фабрики за јаглен во други земји, иако остануваат стравувањата дека Кина е целосно посветена на целта.

Сепак, светската „оперативна“ флота на енергија од јаглен порасна за 18 GW во 2021 година, а дополнителни 176 GW капацитет на јаглен е во изградба од декември – приближно исто како и претходната година.

Најголем дел од тој раст е во Кина, која сочинува нешто повеќе од половина од новата електрична енергија на јаглен. Јужна и Југоисточна Азија се одговорни за уште 37 проценти.

Три четвртини од новите електрани на јаглен што се појавија минатата година се наоѓаат во Кина. За жал, овие нови централи го „откажаа“ затворањето на електраните на јаглен во сите други земји заедно.

ГЕМ: Веднаш престанете да доделувате средства за нови електрани на јаглен
„Бројот на цевководи за електрани на јаглен се намалува и едноставно повеќе не треба да се трошат пари за изградба на нови електрани на јаглен“, вели Флора Шампеноа од Global Energy Monitor. „Мораме да престанеме, сега.

Меѓувладиниот панел на ОН за климатски промени и Меѓународната агенција за енергија предупредуваат дека борбата против глобалното затоплување на живо ниво значи дека нема простор за изградба на нови електрани на јаглен и дека постоечките треба да се пренаменат или отстранат што е можно поскоро.

Богатите земји мора да го сторат тоа до 2030 година, а повеќето од посиромашните до 2040 година, велат тие.

Многу економии во развој, како оние во Индија, Виетнам и Бангладеш, ги намалија плановите за нови постројки на јаглен.

„Во исто време, Кина продолжува да ги објавува плановите за нови електрани на јаглен“, рече Лаури Миливирта, водечки аналитичар во Центарот за истражување на енергија и чист воздух и коавтор на извештајот.

Убедливо најголемиот светски емитер на стакленички гасови, Кина, вети дека ќе го достигне врвот на емисиите на јаглерод до 2030 година и треба да стане јаглеродно неутрален до 2060 година.

Јаглеродната неутралност е рамнотежа помеѓу емисиите на јаглерод и нивната апсорпција од атмосферата во јаглеродни мијалници. За да се постигне нулта стапка, сите емисии на стакленички гасови (стакленички гасови) треба да се елиминираат преку секвестрација на јаглерод.

Системот кој апсорбира повеќе јаглерод отколку што испушта се нарекува јаглероден мијалник. Главните природни бездни се почвата, шумите и океаните. Се проценува дека природните бездни отстрануваат помеѓу 9,5 и 11 Gt CO2 годишно.

Во САД, напорите за намалување на употребата на јаглен се забавени, се вели во извештајот.

Износот на американскиот капацитет за јаглен повлечен во 2021 година паѓа втора година по ред, од 16,1 GW во 2019 година на 11,6 GW во 2020 година, на проценетите 6,4 до 9,0 GW минатата година.

За да ги исполнат своите климатски цели, Соединетите Држави треба, од сега до 2030 година, да повлечат 25 GW годишно.

Европската унија повлече рекордни 12,9 GW во 2021 година, од кои 5,8 GW во Германија, 1,7 GW во Шпанија и 1,9 GW во Португалија, која престана да користи јаглен во ноември 2021 година или девет години пред датумот на доспевање за постепено исклучување.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО