20.9 C
Ohrid
Thursday, August 11, 2022

Што се случува со гумите ако автомобилот предолго остане на сонце?

НАЈЧИТАНО

Летните горештини можат да направат многу работи, а меѓу другото може да се одразат и на гумите на вашето возило. Најлошото нешто што може да се случи е дека високите температури можат да предизвикаат пукање на гумите.

Зошто топлината предизвикува ширење и издишување на гумите?
Топлината може да има огромно влијание врз автомобилските гуми. Притисокот на воздухот во гумите се зголемува како што температурата се зголемува. Како што се зголемува температурата, притисокот во гумите може да се зголеми до тој степен што ќе предизвика пукање на гумите.

Дури и ако гумата не пукне, прекумерното надувување може да предизвика предвремено абење на гумите и да влијае на сопирањето. Има три работи кога топлината предизвикува зголемување на воздушниот притисок: топли молекули, триење и самата гума.

Жешки молекули – Сите материјали се направени од атоми и молекули. Кога молекулите се загреваат, тие почнуваат интензивно да вибрираат, а тие вибрации предизвикуваат нивно ширење. Бидејќи има молекули во воздухот, лесно е да се разбере зошто гумите исполнети со воздух се шират во летните горештини.

Триење – Додека возите на пат гумите се во контакт со асфалтот и тоа создава доста триење. Триењето, пак, создава топлина што ги прави вашите гуми уште потопли во текот на летото.

Гума – молекулите на гумата се поврзани во долги, искривени синџири (полимери). Кога полимерите вибрираат, тие се собираат, а не се шират. И автомобилските гуми имаат точка на пукање. Замислете обичен балон: ако дувате многу воздух во него, тој на крајот ќе пукне. Истото може да се случи и со гумите кога се многу жешки, пишува Aceable.

На што да внимавате
Во текот на летото треба да внимавате на неколку работи за да спречите пукање на гумите. Најочигледен знак дека гумите се прегреваат е ако се жешки на допир. Не возете додека гумите не се изладат.

Манометарот за притисок во гумите ќе ви каже дали гумите ви се пренапумпани поради топлината. Исто така, проверете дали гумите се правилно надуени.

Заменете ги истрошените гуми. Ако вашите гуми веќе се истрошени, тие се повеќе склони кон пукање. Размислете за купување „летни гуми“ кои се дизајнирани да бидат посоодветни за високи температури.

Обрнете внимание и на ограничувањата на брзината. Колку побавно одите, толку помалку ќе има триење. Помалку триење значи и помалку топлина.

Обрнете внимание и на тежината на товарот. Колку е потешко вашето возило, толку е поголема веројатноста да ви пукнат гумите.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО