14.4 C
Ohrid
Tuesday, September 27, 2022

Што се случува кога отпушок од цигара ќе се фрли во канализација?

НАЈЧИТАНО

Многу пушачи често ги фрлаат цигарите во уличната канализација, убедени дека на тој начин не ја загадуваат околината. Поради сето ова, во 2030 година веќе би можело да има повеќе цигари отколку риби во морињата.

Според податоците на Националниот институт за јавно здравје на Словенија од 2019 година, 17,4 отсто од населението на Словенија на возраст над 15 години се дефинира како редовни пушачи, додека 5,8 отсто од населението вели дека пушат повремено.

Резултатите од истражувањето на невладината организација Еколози без граници покажуваат дека поголем дел од овие пушачи ги фрлаат цигарите во природа наместо во пепелник или ѓубре.

При набљудувањето на пушачите, утврдено е дека околу 40 отсто од пушачите правилно ги фрлаат отпушоците, односно во корпа за отпадоци, а 44 отсто неправилно ги фрлаат на земја или на трева, покрај контејнерот за отпад. вода или канализациска шахта.

Многумина се убедени дека фрлањето цигари во канализација е подобро решение од фрлањето во природа – но не е така. Отпушоците содржат пластика и повеќе од 150 отровни материи, кои порано или подоцна ќе завршат во нашата средина, дури и преку канализационата шахта, пишува N1 Словенија.

„Доколку остатокот од цигарата го фрлиме во канализација, веројатно ќе биде зафатен од филтрите на пречистителната станица за градски отпадни води, ќе ја загади калта и ќе го ограничи компостирањето. Голем дел од таа тиња е изгорена, па дел од погодените филтри ќе завршат како друга изгорена пластика“, предупредуваат од „Еколози без граници“.

„Ако прочистувачот не го запре задникот, неговиот пат ќе биде ист како да бил фрлен директно во околината, само малку подолг. Една цигара може да загади илјада литри вода и затоа е важно да се фрла само како мешан комунален отпад“, нагласуваат од „Еколози без граници“.

И во љубљанската компанија за управување со отпад „Снага“ е јасно дека отпушоците треба да се фрлаат во мешан отпад, а не во природа, одводи или контејнери за биолошки отпад, бидејќи тие ќе испуштаат токсини и мали пластични честички во околината.

Пластиката во филтрите за цигари ќе се распаѓа до десет години, а штетниот арсен и олово ќе се испуштаат во околината.

Податоците од глобалната мрежа која се бори за чистење на цигарите од природата, Let’s Do It World, покажуваат дека тутунската индустрија произведува шест илјади милијарди цигари секоја година, а околу 75 отсто или 4.500 милијарди годишно завршуваат во природа.

Повеќе цигари отколку риба

Три четвртини од луѓето се уште се убедени дека отпушоците се претежно од хартија или памук и затоа не се толку штетни за околината, а тоа е погрешно. Ако трендот не се запре, во 2030 година ќе има повеќе цигари отколку риби во морињата, предупредуваат од Еколози без граници.

Истражувањето покажа дека во доцните вечерни часови процентот на неправилно исфрлени цигари бил дури пет пати поголем.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО