13.3 C
Ohrid
Monday, October 3, 2022

Што се случува ако чувате топла храна во фрижидер?

НАЈЧИТАНО

Остатоците обично се чуваат во фрижидер за да не се расипуваат брзо, но треба да внимавате на некои работи. Имено, не треба да ставате топла храна во фрижидер затоа што тоа би ја зголемило внатрешната температура и може да доведе до потенцијални здравствени ризици за другата храна во фрижидерот.

Ако чувате топла храна во фрижидер, компресорот на уредот мора да работи понапорно за да ја одржи внатрешната температура на посакуваното ниво. Во овој случај, воздухот во уредот станува потопол, а поради конвекцијата, топлината се движи од место со повисока температура до место со пониска температура.

Освен тоа, кога ставаме топли работи во фрижидер, температурната разлика помеѓу двата системи предизвикува кондензација. Капките може да завршат на задниот ѕид од фрижидерот, а храната што ја допираат може да замрзне. Кондензацијата значи и влага во фрижидерот, која не се препорачува за чување храна.

Поради сите овие процеси, никогаш не ставајте топла храна во фрижидер, туку прво оставете ја добро да се излади, пишува Science abc.

Американскиот центар за контрола и превенција на болести наведува во своите упатства за заштита и безбедност на храната дека храната треба да ја чувате надвор не повеќе од два часа по готвењето, а потоа можете да ја чувате во фрижидер.

Ако ја оставите храната повеќе од два часа на собна температура, бактериите можат да растат и да се развијат, а во екстремни случаи тоа може да доведе до труење со храна.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО