5.9 C
Ohrid
Thursday, February 2, 2023

Што се случува ако долгорочно комбинираме кафе и чај

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Умереното консумирање кафе и чај има голем број на ефекти. Минатите студии, меѓу другото, веќе покажаа поврзаност помеѓу консумирањето на споменатите пијалоци и развојот на деменција и мозочен удар, а тоа покрај нивното консумирање. Сега една нова студија го открива влијанието на комбинирањето на кафе и чај.

Студијата опфати 365.682 луѓе на возраст меѓу 50 и 74 години, кои беа следени од истражувачи од 2006 и 2010 до 2020 година. Резултатите се засноваат на моделот на пропорционални опасности на Кокс.

Во текот на 11,4 години (просечно време на следење), 5.079 учесници развиле деменција, а 10.053 учесници доживеале мозочен удар.Но, во споредба со оние кои не пиеле кафе и чај, луѓето кои пиеле 2 до 3 шолји кафе и 2 до 3 шолји чај дневно имале 32% помал ризик од мозочен удар и 28% помал ризик од развој на деменција. Комбинацијата на кафе и чај исто така била поврзана со помал ризик од исхемичен мозочен удар и васкуларна деменција. Вториот со најмал ризик при консумирање од 3 до 6 шолји кафе и чај дневно.

„Откривме дека пиењето кафе и чај одделно или заедно е поврзано со помал ризик од деменција и мозочен удар. Пиењето кафе самостојно или во комбинација со чај е поврзано со помал ризик од васкуларна деменција“, велат истражувачите.

Се разбира, потребни се дополнителни истражувања. Главниот недостаток на студијата беше тоа што учесниците сами го пријавија внесот на кафе и чај, а тоа можеби не ги одразува долгорочните модели на консумирање на наведените пијалоци.

Извор: Консумација на кафе и чај и ризик од развој на мозочен удар, деменција и деменција после мозочен удар, journals.plos.org

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Владата го смени името, но но не и планот

Владата воведува данок против оние форми кои енормно профитираа од кризите изминативе две-три години, само го нарекува со друго има, данок за солидарност. Имено, доколку државата...

И на МНР му „пукна филмот“

Министерството за надворешни работи на Северна Македонија преку соопштение, со жалење констатира дека собраниската декларација за наводна „ескалација на агресивни антибугарски активности во Република...

Груевски ја коментира ситуацијата со соседна Бугарија

„Од секогаш сум тврдел дека македонското прашање може да се затвори само тогаш кога ќе е во корист на Македонија и на македонскиот народ...
spot_img
spot_img
spot_img