23.9 C
Ohrid
Monday, May 23, 2022

Што открива бојата на урината за вашето здравје?

НАЈЧИТАНО

Мокрењето е една од основните физиолошки функции за исфрлање на отпадните материи од човечкото тело. Секој маж уринира во просек пет до шест пати на ден и повеќето не обрнуваат посебно внимание на тоа. Сепак, добро е да знаете кога промената на бојата на урината може да укаже дека нешто вреди да се провери и кога сè уште нема причина за грижа.

И покрај популарното верување, интересно е што чистата урина не е единствениот знак за добро здравје, туку постои одреден опсег на бои што е прифатлив, пишува Yahoo News.

Зошто урината ја менува бојата?
Експертите објаснуваат дека нијансата може да зависи од концентрацијата на урината. Кога урината е поконцентрирана (со помалку вода и повеќе отпад), таа е потемна. Кога сте повеќе хидрирани, вашата урина е помалку концентрирана и имате чиста или светла боја.

Понатаму, на бојата може да влијаат лековите, вашата исхрана и разни инфекции.

Ако урината ви е жолта…
Ако сте добро хидрирани, вашата урина веројатно ќе биде чиста или светло жолта. Ова е поврзано со одржување на рамнотежа на течности бидејќи бубрезите го отстрануваат вишокот течност во телото. Бидејќи не е добро да се биде дехидриран, не е препорачливо и да сте премногу хидрирани.

Кога некое лице добива доволно вода, бубрегот го исфрла вишокот, оставајќи чиста, посветла боја. Со дехидрација, бубрегот ја задржува течноста, а урината е потемна.

Ако урината ви е портокалова…
Едно од најчестите објаснувања за портокаловата урина е лекот. Ким објаснува дека пиридиумот често се препишува за инфекции на уринарниот тракт, а еден од неговите несакани ефекти е тоа што урината добива црвено-портокалова боја. Ова е знак дека лекот си ја врши работата и бојата ќе исчезне кога лицето ќе престане да го зема лекот. Некои лаксативи и одредени лекови за хемотерапија го имаат истиот ефект.

А земањето големи количини на витамини може да доведе и до светло жолта или портокалова урина.

Лековите, вклучително и некои анестетици, повремено ја претвораат урината во сина боја. Лекарите понекогаш користат одредени бои во одредени медицински процедури што може да предизвикаат урината да изгледа сино.

Конзумирањето храна со силни бои за храна може да предизвика и урината да стане сина или зелена.

Ако вашата урина е кафеава…
Ако сте дехидрирани, вашата урина може да биде кафеава. Темно кафеава урина покажува дека не пиете доволно течности бидејќи урината ви е премногу концентрирана.

Но, ако редовно пиете вода, а сепак забележувате кафеава урина, една од причините може да биде и консумирањето капини. Во тој случај, промената на бојата на урината е безопасна и веројатно значи дека само за кратко време сте изеле многу овошје.

Сепак, според клиниката Мајо, некои нарушувања на црниот дроб и бубрезите, како и некои инфекции на уринарниот тракт, може да добијат темно кафеава боја на урината и да бараат посета на лекар.

Ако урината ви е заматена…
Заматена урина и чувство на печење или отежнато мокрење може да бидат знак за инфекција на уринарниот тракт. Во овој случај, препорачливо е да го посетите вашиот лекар за да ве прегледа и да ви даде антибиотици.

Ако вашата урина е темна или црвена…
Иако црвеникавата урина може да биде резултат на јадење одредени видови производи, како што се зеленчук со витамин Б или цвекло, темната нијанса може да претставува крв во урината, наречена хематурија.

Неколку медицински состојби може да доведат до појава на крв во урината и се поврзани со мочниот меур и бубрезите.

Лекарите особено предупредуваат дека е многу загрижувачки доколку урината повеќе личи на талог од кафе, бидејќи тоа може да биде знак за крв во урината поради камења во бубрезите, рак на бубрегот или рак на мочниот меур.

Еден показател дека урината е темна поради присуството на крв е ако продолжи да се појавува неколку дена.

Кога да се оди на лекар?
Крвта во урината никогаш не е нормална и може да сигнализира сериозна здравствена состојба која треба да ве предупреди веднаш да го посетите вашиот лекар или уролог.

Голем број здравствени проблеми може да доведат до појава на крв во урината, вклучувајќи камења во бубрезите, рак, инфекции на уринарниот тракт, болести на бубрезите и болести на мочниот меур.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО