24.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Што може да значи ако сте критични кон некој што живее поинаку од вас (истражување)

НАЈЧИТАНО

Што може да значи ако сте критични кон некој што живее поинаку од вас (истражување)
Работите што ги критикувате или пофалувате од другите всушност можат да кажат многу за вас!

Ако сте критични кон некој кој живее поинаку од вас, тоа може да значи дека се сомневате во сопствениот начин на живот, пишува психологот др. Џулијана Брејнс.
Секој сака да се чувствува добро во својата животна ситуација. Кога гледаме некого на кој му оди добро во друга ситуација, тоа предизвикува негативни чувства кај нас.

Една студија покажа дека луѓето ја идеализираат сопствената врска, на пример, особено кога ја доживуваат како одржлива.

Учесниците во долгорочните врски се согласни дека луѓето во врска се „генерално повредни членови на општеството“ и дека имаат „генерално поцелосен живот“.

Меѓутоа, истражувачите откриле и дека нормативната идеализација може да влијае на однесувањето.

Учесниците во федерациите добија задача да читаат описи на потенцијалните кандидати за градоначалници кои биле или сами или во врска. Описите беа идентични и ги вклучуваа и силните и слабите страни на секој кандидат. Учесниците претпочитаа кандидат кој е во врска.

Самците, исто така, покажаа нормативна идеализација во одредени студии, но истражувачите истакнаа дека самците имаат поголема веројатност да се соочат со дискриминација бидејќи врската е културно идеализирана.

Сепак, когнитивната дисонанца може да влијае и на социјалната критика поради различни животни околности, вклучително и родителство, одлуки за кариера и навики во исхраната.

Нема ништо лошо во одобрувањето на сопствениот начин на живот.
Кога ова ќе се претвори во презир кон другите, тоа значи дека не сме отворени за себе на одредено ниво. Честопати станува збор за тешко согледување на сè како еднакво. Тогаш мораме реално да признаеме дека сите животни патишта имаат свои подеми и падови.

Луѓето се разликуваат и по тоа што е најдобро за нив. Меѓутоа, понекогаш прекумерната идеализација предизвикува сериозни сомнежи на кои треба да се справиме, како што се оние што се раѓаат во личност која е во штетна врска.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО