13.3 C
Ohrid
Monday, October 3, 2022

Што значи кога ќе го слушнете чукањето на срцето додека лежите?

НАЈЧИТАНО

Докторката Бранислава Чилиќ открива дека понекогаш нема за што да се грижите, само треба да промените некои навики, како што е изложеноста на премногу стрес или прекумерното консумирање алкохол. Сепак, некои состојби можат да бидат опасни по живот, па затоа најдобро е да се консултирате со лекар.

„Понекогаш е познато дека се справуваме со ситуации кога отчукувањата на срцето откриваат здравствени состојби опасни по живот. На пример, пулсирањето може да открие аневризма, слабеење на ѕидот на крвниот сад во мозокот, што овозможува да се формира испакнатост на крвниот сад што може да пукне, а крвта да се излее во околното мозочно ткиво“, рече Бранислава Чилиќ. д-р специјалист по семејна медицина од Загреб за 24 часа.

Докторот објасни зошто луѓето понекогаш го слушаат чукањето на срцето додека лежат со главата на перницата (или кога се во вертикална положба), чувството како да пулсира во увото и зошто е добро да се оди на лекар во некои ситуации.

„Кога лежиме со главата на перницата, што најчесто се случува навечер кога се премолчуваат голем дел од надворешните звуци, можноста за слушање е многу поголема. Забележувам дека сега зборуваме за здрави луѓе. Така, со потпирање на главата на перницата, го зголемуваме притисокот на надворешниот дел од главата од страната што сме ја положиле на перницата и со тоа ги компресираме сите крвни садови (артерии, артериоли, капилари) кои носат крв од срцето. до главата. Додека ги компресиравме, им го намалувавме нивото на еластичност, го менувавме и им го нарушивме тонот. Ова го отежнува протокот на крвта и доведува до промена на притисокот што се слуша кај нив“, објасни таа.

„Тој пулсен притисок се пренесува на сите структури и е механизам на адаптација на циркулаторниот систем на новонастанатата ситуација. Покрај тоа, ние сме во хоризонтална положба, што секако го зголемува протокот на крв низ главата, намалувајќи ја гравитационата сила во крвотокот, додека во стоечка положба, гравитацијата ја влече крвта до долните делови. Бидејќи локацијата на компресија е блиску до увото, кое е чувствително на звуци кои доаѓаат однадвор и одвнатре, разбирливо е да го слушаме пулсирањето“, додаде таа.

„Слично се случува и кај воспалениот прст, како што е паронихија (инфекција во пределот околу ноктот). Во тој случај, поради воспалението, крвно-васкуларните структури се компресирани, па и во тој дел од телото ги чувствуваме пулсирањата на срцето додека не зарасне прстот, односно додека не се реши воспалението што се манифестира со отокот и на тој начин се решава притисокот врз крвните садови“, објасни д-р Чилиќ и додаде дека методот на мерење на крвниот притисок при посета на лекар се заснова на истите закони на физиката.

Кога е неопходно да се оди на лекар?
„Пулсирањата во увото се слушаат при различни патолошки состојби во увото и надвор од него во седечка или стоечка положба. Има голема разлика дали слушате пулсирања во едното или двете уши. Во двата случаи, многу е важно да се јавите кај вашиот матичен лекар за да се утврди дали има патолошки процес што довел до тоа“, појасни таа и наведе неколку примери кога се слушаат пулсирања во увото или ушите.

1. во случај на воспаление на средното или внатрешното уво, во случај на компресија на ушниот канал со церумен (ушен восок), воспаление и опструкција на Евстахиевата туба, воспаление на аудитивниот нерв

2. кај болести на васкуларниот систем како што е атеросклероза што доведе до хипертензија, аортна аневризма и други малформации на крвните садови на главата и вратот

3. кај сите болести кои го зголемуваат интракранијалниот волумен, т.е. интракранијален притисок – тумори, крварење во мозокот или помеѓу мембраните на мозокот, потрес на мозокот и други трауми на главата и вратот.

4. со тригеминална невралгија, воспаление на крајниците или плунковните жлезди

5. при пиење големи количини алкохол, труење со никотин, потоа конзумирање на некои лекови кои го зголемуваат протокот на крв во мозокот, хормони, за време на бременост

6. во тежок стрес, хроничен замор

7. со некои физиолошки состојби како зголемена физичка активност, зголемен притисок што доаѓа однадвор, на пример, возење во авион или лифт, нуркање

Некои од горенаведените состојби можат да бидат опасни по живот, затоа најдобро е да се консултирате со лекар“, потенцира д-р Бранислава Чилиќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО